donderdag 1 februari 2007

Hamar VM sprint ---- part 1 ---- tilbake i Norge igjen!

Eindelijk begon ons lang Weekend Norge! Alleen wel wat anders dan verwacht.. dit kwam door de enorme storm die donderdag over Nederland raasde. Op tv werd iedereen verzocht niet de weg op te gaan en zo konden Wendy en ik niet 's middags naar Amersfoort rijden waar Kirsten woont. We waren van plan om daar te gaan slapen zodat we de volgende ochtend niet heel vroeg op hoefden te staan om naar Schiphol te vertrekken. We vermaakten ons nu maar met kijken naar het nieuws op tv en we zijn nog ff het dorp ingegaan om de laatste spulletjes te kopen! 's avonds kwam Wendy's vader thuis en die wilde ons nog wel naar Amersfoort brengen met zijn auto. Zo kwamen we rond half 11 bij Kirsten aan waar haar vriend Pascal ook al was. Hij zou ons de volgende dag met de auto naar Schiphol brengen! Na nog ff gezellig wat drinken hebben we onze slaapmatjes/bedden/matrassen uitgespreid over de kamer en hebben we alvast veel lol gehad met praten over het weekend voordat we in slaap vielen. De volgende ochtend ging de wekker al vroeg af en na ff snel de kamer weer opruimen vertrokken we om half 7 met de auto naar schiphol.Daar aangekomen hebben we eerst onze bagage afgegeven en daarna was het al tijd om naar de gate te gaan. We namen afscheid van Pascal en op weg naar het vliegtuig kochten we nog snel iets te eten. Na een tijdje vliegen zagen we opeens weer land, Noorwegen!! Het zag er mooi uit vanuit de lucht met al die sneeuw.



Even later vlogen we over Oslo heen en landen we al snel op vliegveld Gardermoen. Eindelijk weer back i Norge! Kirsten was de eerste die iets kocht met de Noorse kronen, een flesje drinken hehe. Daarna vonden we al snel het treinstation en kochten we een enkeltje Oslo. We gingen door de deur naar het perron en een heerlijke frisse winterse koude lucht kwam ons tegemoet. Eindelijk echt winter! Vanuit de trein zagen we ook alleen maar sneeuw, erg mooi! In Oslo aangekomen gingen we eerst op zoek naar een plattegrond. Nadat we die hadden gevonden begonnen we met onze wandeling om Kirsten wat van Oslo te laten zien. Ik vond het ook erg leuk om weer terug te zijn in deze mooie stad! Ik voelde me er gelijk weer thuis . Vanuit het station liepen we de Karl Johansgate op, de hoofdstraat van Oslo. We bekeken wat mooie souvenirwinkels en terwijl we foto's aan het maken waren van wat gebouwen zagen we een leuk lunchcafe. We hadden nog geen normale maaltijd gehad vandaag en besloten daar wat te gaan eten. We hadden veel lol met de ober die erg druk deed en best gestresst was. Wendy en ik gingen voor een echt Noors gerecht, Smørebrød. Het bleek een soort toast te zijn die goed smaakte! Even verderop in de straat zagen we opeens een Hardrock-cafe. Die was er nog niet toen wij er in de zomer van 2005 waren. Wendy spaart shirts daarvan en nu kon ze er ook 1 van Oslo kopen! Er tegenover was een pleintje en daar was nu een ijsbaan aangelegd. Daar wilden we even opstaan! Ook konden we daar op een grasveldje voor het eerst echt in de sneeuw staan! Aan het eind van de Karl Johansgate staat het koninklijk paleis, een enorm gebouw! Het viel Wendy en Kirsten gelijk op dat de vlag uithing maar ik doe er altijd wat langer over om zulke dingen te zien hehe. Maar dit betekende dat de koninklijke familie thuis was! We kwamen erachter dat we nog wel wat wisten over het Noorse koningshuis. Je hebt kroonprins Haakon met zijn vrouw Mette-Marit en hun zoontje Sverre, al een tijdje mijn favo jongensnaam! Er liepen ook 3 wachters voor het paleis langs en die hebben we een tijd lang geobserveerd. Al snel hadden we door dat ze alledrie precies tegelijk lopen en de passen tellen. Na een tijdje bleven ze alledrie stilstaan en was het blijkbaar tijd voor pauze. Nu was er de kans voor ons om met 1 van de wachters op de foto te gaan. We lieten een vrouw met 2 dochters even voor want eigenlijk durfden we het niet te vragen. Maar nadat hun mochten gingen wij ook!



We liepen een rondje om het paleis en ook aan de achterkant stonden nog wat wachters. Het was inmiddels alweer vrij laat en we gingen even op de kaart kijken waar we nog heen wilden. Het Vigeland-park was wel leuk maar dat was te ver weg en Kirsten wilde nog graag een rode norwaytrui kopen en die hadden wij gevonden bij de haven. Daar was het ook wel mooi en dus besloten we om daar heen te wandelen. Helaas was de souvenirshop waar wij de trui hadden gekocht gesloten. We wisten dat er op weg naar het station nog wel wat winkeltjes waren, misschien hadden ze daar nog wel een trui. Eerst gingen we even langs het water wandelen waar het nu erg mooi was door de ondergaande zon. We liepen terug door een winkelcentrum en opeens bedachten we dat we nog een kaartje voor Mikael (Flygind Larsen) moesten kopen. Al snel vonden we er één al hebben we wel ff getwijfeld of we deze echt zouden kopen. Het was een kaartje met veel 'kusjes' erop maar we vonden hem zo leuk dat we hem gewoon gekocht hebben. Daarna was het tijd om weer richting station te gaan. Onderweg kwamen we langs een souvenirwinkel waar we de goede trui zagen hangen. De winkel ging bijna sluiten maar we mochten nog ff naar binnen en Kirsten vond een goede trui! Nu hadden we alledrie een rode norwaytrui :) Op het station aangekomen gingen we eerst onze bagage ophalen die we daar in een kluis hadden gestopt. Daarna op zoek naar de busterminal die we al snel vonden. Daar kochten we een kaartje voor de bus naar Elverum. In de bus gingen we het brood eten wat we nog even snel in de supermarkt hadden gekocht. Het was het brood en de kaas die we tijdens onze zomervakantie in Noorwegen ook altijd aten en het smaakte weer heerlijk! Na een busreis van 2 1/2 uur door een mooi sneeuwlandschap kwamen we aan in Elverum waar Toon al op ons stond te wachten met de auto. Hij vertelde ons dat het nu -16°C was! Heerlijk! Ik verlangde echt naar koud winterweer. Na een rit van 10 minuten kwamen we aan bij het huis en dat zag er gelijk al schitterend uit!



Achter het woonhuis stond nog een klein huisje, het gastenverblijf waar wij dit weekend zouden gaan slapen. Toon leidde ons even rond en het was echt een geweldig mooi huisje, helemaal van hout en erg ruim met alles erop en aan! We pakten onze spullen een beetje uit en deden alle Nederlanse boodschappen die we gekocht hadden voor Toon, Monique en de kinderen in 1 tas. Daarna gingen we naar het woonhuis waar we uitgenodigd waren voor een kopje thee. Ze waren erg blij met al het eten wat we meegenomen hadden uit Nederland, dat was leuk om te zien. Voor ons was het een kleine moeite en we vonden het een leuk idee van hen om zo een deel van onze overnachting te betalen. In de woonkamer hebben we een tijdje erg gezellig zitten kletsen over onze schaatservaringen en het leven in Noorwegen. Erg leuk om hun verhalen te horen. Ook hebbben we geleerd hoe je een aantal Noorse woorden en namen goed uitspreekt zoals Håvard Bøkko, en dat is nog wel moeilijk! Maar we hebben het hele weekend veel geoefend en kwamen er zo achter dat we het wel snel leren! En het is een erg leuke taal! We waren nu wel moe geworden van een lange dag en zijn lekker gaan slapen! Morgen zou het WK sprint echt gaan beginnen en we hadden er heel veel zin in!

1 opmerking:

Globeskater zei

hey het was echt leuk om weer een dagje Oslo te doen... het blijft een mooie stad en ons huisje aan STRANDBYGDA!!! i Elverum was echt helemaal gaaf, kunnen ze die niet verhuizen en naast het Vikingskipet zetten ;)