zaterdag 26 januari 2008

WK Sprint Heerenveen - dag 1

Zaterdag 06.15, na een onrustige nacht gaat de wekker. Meteen ben ik wakker! Vandaag begint het WK sprint! Ruim een uur later zitten Wendy en ik al in de auto op weg naar Thialf! Na een snelle rit staan we een half uur later al op onze vaste parkeerplaats en ff later komt Kirsten er ook aanrijden. Samen lopen we naar Thialf en sluiten aan in de korte rij mensen die er al staat. We hadden gedacht dat er net als vorige jaren een tent zou staan, die was er niet maar gelukkig was er wel een groot zeil waar we onder konden schuilen voor de regen. We kletsten wat met elkaar, met andere schaatsfans en hadden lol om het zeil die op en neer vloog. Het werd langzamerhand steeds drukker, de kaartjes en tassen werden alvast gecontroleerd en rond 11 uur gingen de hekken open. Het was lopen, rennen, duwen, blijven staan, beuken totdat we op de trap stonden, gelukkig mooi vooraan. Daar ging het wachten verder en uiteindelijk rond half 1 gingen de deuren dan open. Na een mooie jump over het hek stonden we op een goed plekje. Op het ijs waren wat schaatsers aan het inrijden en wij bereidden ons vast voor op de races door de vlaggen te pakken en de bordjes te selecteren die we dit weekend gingen gebruiken! Om 1 uur begon de openingsceremonie met wat kunstrijden, schoonrijden en een parade van schaatsers met vlaggen van de deelnemende landen. Wij kijken ondertussen wat rond in het stadion en spotten al snel de Noren! Hopelijk gaan ze dit weekend alle3 goed rijden!



Om half 2 begint het WK met de 500m dames. Gelukkig kon Beixing Wang, die haar schaatsen kwijt was, toch starten op deze week snel speciaal gemaakte schaatsen. Tijdens haar rit bleek echter alleen al snel dat ze toch niet zo goed was als anders. Jammer voor haar en het toernooi! De grote topfavoriete Jenny Wolf won de 500m met groot verschil. Daarna de 500m mannen. We zagen al snel dat we het druk gingen krijgen met bordjes wisselen ;) de Noren en Koreanen reden allemaal achter elkaar! Maar gelukkig waren we met z'n 3-en en ging het allemaal prima. Mikael zwaaide weer ff leuk voor de race en ff later stond hij aan de start. Helaas ging zijn race (alweer) niet goed, ook de race van Kleven viel tegen. Bøkko reed wel een goede rit en was de beste Noor! Kip Carpenter had een erg slechte start van het toernooi. Na 2x vals lag hij er uit, erg jammer!! Regerend wereldkampioen Kyuo Hyuk Lee reed een supergoede 500 met 34.99. en alleen Jeremy Wotherspoon was nog sneller. Dan een dweilpauze en daarna zou de 1000m dames beginnen.



Wij waren weer erg teleurgesteld in de prestaties van de Noren en besloten een plan die we al een tijdje hadden nu gewoon echt tot uitvoering te brengen! Ik haalde papier en stiften uit me tas zodat Kirsten kon beginnen met letters tekenen voor een nieuw bord: Mueller = OUT! Lasse = IN! Een zin gezegd door iemand in Erfurt en daar waren we het helemaal mee eens!! Mueller heeft dan misschien wel wat mooie prestaties geleverd met wat schaatsers maar hij heeft nog veeeeel meer slechte dingen gedaan naar mijn mening! Ik volg hem vooral sinds hij de coach van de Noren is en daar zijn al zoveel rare dingen gebeurd! Mensen die kapot getraind worden, totaatl gedemotiveerd worden door niet-selecties, erg rare selecties voor worldcups en kampioenschappen, het hebben van lievelingtjes en het daarmee enorm voortrekken van sommige schaatsers enz enz. en Bøkko rijd nu misschien wel goed maar dat is gewoon een supertalent! Heel wat andere schaatsers uit de ploeg presteren eigenlijk gewoon slecht... en in Erfurt hebben we gezien dat Lasse echt een geweldige coach is! We bedachten een leuke kleurencombinatie voor het bord en vermaakten ons goed met het maken ervan. Nadat hij af was hielden we hem de rest van de dag op en kregen er leuke reacties op van langslopende mensen en uit het publiek. Inmiddels was de 1000m dames al een mooi stuk gevorderd en werden de ritten wat interessanter. Uiteindelijk won Anni Friesinger en werd Ireen Wüst mooi 2de!

Dan alweer de laatste afstand van de dag, de 1000m mannen. Al in rit 2 startte Dag Erik Kleven. We moedigden hem hard aan en opeens viel ons iets op! Alleen Lasse stond op de kruising om hem te coachen en het rondebord vast te houden. Mueller was nergens te bekennen! De rit ging helaas niet echt goed.. FF later komt Mikael op het ijs die inmiddels al weet wat onze vaste plek is, kijkt, zwaait en begint te lachen bij het zien van ons nieuwe bord ;) Een tijdje later rijdt hij ook alweer geen goede rit en we zijn nu echt blij dat we het bord gewoon gemaakt hebben! Bøkko rijd wel weer een mooie race en wanneer hij na de race weer langs ons schaatst met een sign voor hem en de Noorse vlaggen verschijnt er opeens een lach op zijn gezicht! Wow!! ;) Bøkko die lacht, dat hadden we nog niet eerder meegemaakt ;) De 1000 van KH Lee valt helaas iets tegen met een uiteindelijk 6de plaats. Dan doet Wotherspoon het beter met een 3de plaats maar helemaal goed rijdt Jan Bos die deze 1000m wint! Leider na de eerste dag is Jeremy!


De speaker roept al de hele middag om dat we als publiek niet weg moeten gaan na de huldiging van de 1000m want er gaat nog iets heel speciaals gebeuren! Een schaatser gaat afscheid nemen! We bedenken al snel dat dit waarschijnlijk Gerard van Velde zal zijn. Dat is ook het geval blijkt nu en verschillende mensen zeggen wat mooie woorden over hem en hij krijgt wat bijzondere presentjes. Daarna doet hij nog 1x zijn schaatsen aan voor een een ereronde door een vol Thialf! Heti is nooit een favoriet van mij geweest maar hij heeft wel heel wat mooie dingen laten zien en het is mooi dat hij nu zo'n afscheid krijgt!

Ondertussen hoorden we ook van alle kanten dat er bussen in de fik zouden zijn gevlogen ergens achter Thialf. Dat was balen voor de mensen die daarmee gekomen waren dachten we. Wij hadden zelf de auto ook wel ergens achter Thialf staan maar daar konden geen bussen staan voglens ons. We gingen daarom gewoon naar de achteruitgang om te kijken of daar nog leuke mensen naar buiten kwamen. Al snel zag ik iemand met een oranje muts en dacht dat het Mika Poutala was. Zeker weten deed ik het echter niet en daarom besloot Kirsten hem maar gewoon ff te roepen. Hij reageerde dus het was hem echt ;) Ik ging met hem op de foto en we probeerden een Fins zinnetje wat we geleerd hadden nog ff uit op hem. Hij begreep wat we wilde zeggen en corrigeerde het nog een beetje. Snel daarna kwamen nog meer Finnen naar buiten, Pasi & Pekka Koskela. Wendy bedacht dat ze samen met hun allebei op de foto wou en zo bedacht, zo gedaan ;) Ik vond het ook wel een leuk idee en nadat ik tussen ze in stond zei Pasi dat dit de laatste foto was dus kwam Kirsten er ook nog ff snel naast staan ;)

Daarna was het tijd om naar de auto's te gaan want om 8 uur hadden we een tafel gereserveerd. We liepen naar de bussenparking en zagen eigenlijk niks van een brand die daar geweest had kunnen zijn. Verderop zagen we opeens nog wel allemaal zwaailichten maar die leken nog een eind weg. We liepen druk kletsend de parkeerplaats en daar zagen we opeens op 10-15 meter van onze auto een compleet uitgebrande bus! Dat was echt ff schrikken! Snel liepen we naar onze autos en zagen op het eerste gezicht heeeeeel veel roetdeeltjes en lakdeeltjes op de gehele auto. Wendy en Kirsten belden ff met hun ouders en we praatten ff met de politieagent die nog aanwezig was. Nadat we een beetje van de schrik bekomen waren maakten we de ramen van de autos wat schoon en reden we naar Wolvega waar we weer heerlijk gingen eten bij v/d Valk! We werden dit X aan een tafeltje ver achterin het restaurant geplaatst waar ook nog wat schaatsers zaten, de meesten waren echter alweer uitgegeten. We gingen weer voor een 4-gangen menu en dat smaakte weer prima! Op weg terug naar onze auto zagen we 1 kamer waar de gordijnen open waren, het licht brande en mensen zaten. Het waren de Noren! Na deze vage ontdekking, waarom laten ze de gordijen zo open?? stapten we onze autos in en reden naar Wendys ouders in Zuidwolde. Daar aangekomen gingen we gelijk ff de auto's schoonspuiten met de tuinslang. Gelukkig ging het vuil er allemaal vrij makkelijk af. Hierna doken Kirsten en ik snel ons bedje in want de volgende ochtend zou de wekker alweer vroeg gaan!

1 opmerking:

Globeskater zei

wat was het weer een mooooie dag wk sprint, echt heel erg genoten en jij mooi beschreven over mueller ;) we hebben echt zoveel mazzel gehad met de auto's en het eten was zoals gewoonlijk weer heerlijk ;)