donderdag 9 oktober 2008

en ny sesong!

Het nieuwe schaatsseizoen staat op het punt van beginnen, is eigenlijk al begonnen want overal worden alweer de eerste (test)wedstrijden gereden. Ook voor de Noren breekt een nieuw seizoen aan en dat zal anders gaan verlopen dan de vele jaren hiervoor!


April 2008, het seizoen is weer afgelopen. De schaatsers hebben ff vakantie voordat alweer begonnen word met voorbereidingen op het volgende seizoen. Op internet word de nieuwe landslag gepubliceerd. Geen veranderingen, alle schaatsers mogen blijven en Mueller blijft aan als trainer. Ik ben erg blij dat alle schaatsers mogen blijven maar had toch gehoopt dat er een nieuwe trainer zou komen. En ik was er zeker van dat ik niet de enige was die er zo over dacht.. maar helaas voor een aantal schaatsers moesten ze toch doorgaan met Mueller. Op naar weer een mislukt seizoen… Maar toen werd het 17 april en verscheen opeens op de NSF site dat 4 schaatsers (Mikael Flygind Larsen, Dag Erik Kleven en Maren & Sverre Haugli) hadden besloten om uit de landslag te stappen!!!! Wow! dit vond ik echt een hele stoere en goede actie! Ze besloten echt voor zichzelf te kiezen en hun carriere niet langer te laten verpesten door een slechte trainer. De Noorse media vonden deze ontwikkelingen ook erg interessant en schreven er vele artikelen over en elke betrokkene werd geïnterviewd. Ook Kirs, Wen en ik vonden deze, voor ons eigenlijk niet verrassende, ontwikkelingen er boeiend en lazen dan ook alle artikels en hadden ook nog leuk rechtstreeks contact met een paar van de betrokkenen. Verder realiseerden we ons dat de signalen die één van de schaatsers ons het hele seizoen door eigenlijk gaf en waarvan we niet zeker wisten hoe we ze nu moesten interpreteren gewoon waar waren!
De dagen/weken erna bleef het wat onrustig in de Noorse schaatswereld. Mueller schreeuwde dat hij het helemaal niet erg vond dat er 4 mensen uit zijn ploeg waren gestapt, het waren toch niet 100% gemotiveerde schaatsers en het was hun eigen schuld dat ze niet goed genoeg presteerden want ze volgden zijn programma niet goed. En verder ging hij nu verder werken met de jonge talenten waarvan hij heel veel verwachtte. Maar 2 van die jonge talenten (Øyvind Andreassen en Joachim Haugen) besloten ff later ook gewoon uit de ploeg te stappen dus dat plan ging gedeeltelijk al niet door. Omdat de ploeg inmiddels zo klein was geworden werden de ‘’meetrainenden’’ (waaronder Preben!!!) nu gewoon volledig bij de landslag gehaald en werd er ook nog een nieuwe schaatser (Lars Kvaalen) een plek aangeboden. Wat de schaatsers die nu uit de ploeg waren gestapt gingen doen was niet gelijk duidelijk. Gingen ze nu samen een ploeg beginnen, ging er samengewerkt worden met anderen die al niet bij de ploeg zaten? Daar waren we allemaal wel erg benieuwd naar!





Een paar dagen later verscheen er opeens een erg interessant bericht op internet. Mikael en Dag Erik hadden een eigen sprint/middenlange afstanden ploeg opgericht!! Weer een erg stoere goede actie! Een trainer was ook al gevonden en ze hadden een mooi team samengesteld van 6 nog vrij jonge schaatsers. Sverre en Maren pasten als allrounders/stayers niet in dat team en wat hun nu gingen doen was lange tijd niet helemaal duidelijk. Maar opeens werd toen bekend dat ze samen verder gingen samen met hun oude trainer en ook de oud-trainer van Johan Olav Koss. Ook een sponsor hadden ze al gevonden!


Ondertussen was iedereen alweer begonnen met voorbereidingen op het nieuwe seizoen. De ploegen planden trainingskampen naar allerlei verschillende plaatsen. Hoe zou dit gaan? Had iedereen een goede keuze gemaakt? Daar waren we wel erg benieuwd naar maar gelukkig kregen we van allerlei kanten daar genoeg informatie over. Veel van Noren houden hun website wel aardig goed bij en daarop verschenen van iedereen hele positieve verhalen. De traningen gingen geweldig of gewoon beter dan ooit, er werd veel progressie gemaakt op allerlei vlakken en iedereen keek met groot optimisme uit naar komend seizoen! Daarnaast hadden we af en toe ook wat chatcontact met wat schaatsers, helemaal een leuke manier om wat van ze horen ;) Ook dan vertelden ze alleen maar superpositieve verhalen. Het leek wel of iedereen wilde laten zie dat ze het best bezig waren ;) Toch was ik erg blij dat iedereen zo tevreden was! Dat is iig al erg belangrijk om goede prestaties te kunnen neerzetten en dat is toch wat iedereen wil en daar hoop ik deze winter dan ook van te kunnen genieten!



Het is inmiddels al weer begin oktober en alle ploegen hebben al een paar weken zomerijs achter de rug. Verschillende schaatsers hebben ook al een testwedstrijd gereden maar vind het erg moeilijk om daar wat uit te halen. De wedstrijden zijn namelijk gereden op verschillende banen en dagen en ook niet iedereen heeft gereden.. Het is wachten tot het NK Afstanden, 1 en 2 november. Dan zal duidelijk worden hoe de verhoudingen nu zijn in Noorwegen! Zijn ze nog gewoon zoals vorig jaar of zijn er duidelijke veranderingen zichtbaar en is het dan ook echt op ploegniveau zichtbaar? Ik ben heeeel benieuwd!! Zal de wedstrijden dan ook intensief gaan volgen via internet en via Kirsten die gewoon een dagje erheen gaat!! :D Hoewel ik helemaal niks tegen de schaatsers uit de landslag heb en ik ze echt supergoede prestaties gun hoop ik eigenlijk wel een beetje dat degenen die eruit zijn gestapt de besten zullen zijn! Gewoon om te laten zien dat het echt een goede keus van hun was om bij Mueller weg te gaan en dat Mueller gewoon weg moet uit Norge.. Na het NK is de spanning nog niet helemaal afgelopen want dan volgt een paar dagen later de selectie voor de eerste serie Worldcups. Zal deze rechtvaardig zijn of worden er weer mensen voorgetrokken/benadeeld?? Ik heb er eerlijk gezegd niet echt veel vetrouwen in maar hoop er maar het beste van... Zodat ik dit seizoen alle Noren die recht hebben op een plaats weer hard kan gaan aanmoedigen! :D Heia Norge!!

voor de volledigheid/overzichtelijkheid hier dan nog ff de ploegen zoals ze nu zijn!

Landslag (Peter Mueller)
Øystein Grødum
Håvard Bøkko
Henrik Christiansen
Christoffer Fagerli Rukke
Fredrik van der Horst
Even Johansen
Preben Kristensen
Lars Kvaalen
Stian Elvenes



''Sprintteam'' (Frode Rønning)
Mikael Flygind Larsen
Dag Erik Kleven
Øyvind Andreassen
Mats Roger Jensen
Espen Aarnes Hvammen
Joachim Haugen



Team Sparebank 1 Jevnaker ( Knut Andreas Ramsrud & Hans Trygve Kristiansen
Maren Haugli
Sverre Haugli

3 opmerkingen:

- zei

Leuke informatieve blog over het reilen en zeilen van de Noorse ploeg! :) Mooie vooruitblik op het seizoen! Ik ben ook erg nieuwsgierig!

Anne-Roos zei

Heeey, leuk om idd ook eens wat info over de Noren te lezen. Ik hoop iid ook dat de selectie eerlijk gaat!

Globeskater zei

hey ik ben echt zoooooooo benieuwd hoe het dit seizoen gaat lopen :D heb er echt zin in :D