dinsdag 25 november 2008

Worldup Berlin Teil 1

Het eerste worldcupweekend van het nieuwe seizoen en wij waren erbij! In augustus spraken we er al een beetje over dat het wel leuk zou zijn om naar Berlijn te gaan. Vooral Wendy was al erg enthousiast. Na een leuk telefoongesprek half augustus begon ik ook wel heel veel zin te krijgen om te gaan en ook Kirsten wilde eigenlijk wel heel graag. En zo werd begin september de treinreis en accommodatie geboekt! Helaas kon Lisan niet mee vanwege haar studie en werk.


Vrijdagochtend vroeg zaten Wendy en ik bij haar vader in de auto op weg naar het station van Almelo waar we op de trein naar Berlijn zouden stappen. Kirsten was al in Amersfoort ingestapt en smsde ff waar ze in de trein zat zodat we haar makkelijk konden vinden. Mooi op tijd waren we in Almelo en toen de trein aan kwam rijden hadden we Kirsten ook al snel gevonden. We zaten echter nu wel op gereserveerde plaatsen en nadat de trein de grens was gepasseerd en alweer een stuk leger was besloten we op zoek te gaan naar niet gereserveerde plaatsen zodat we de hele treinreis rustig konden blijven zitten. Al snel vonden we 3 stoelen naast elkaar en vervolgens hebben we de hele weg zitten kletsen over schaatsen, schaatsers en alles wat daarmee te maken heeft. Zo ging de tijd snel voorbij en rond half 2 stapten we uit op Berlin Ostbahnhof. Daar gingen we op zoek naar de S-bahn. Die hadden we al snel gevonden maar we hadden nog geen kaartje. FF later vonden we een loket waar je die kon kopen en zo zaten we een paar minuten later in de S-bahn op weg naar een ander station in Berlijn. Daar moesten we vervolgens nog overstappen op een bus. Na ff zoeken en wat hulp van een politieagent vonden we die ook al snel en zo stonden we rond half 3 voor hotel Kolumbus, onze accommodatie voor dit weekend. Het hotel lag mooi dichtbij de ijsbaan en was ons ook aangeraden door onze hoteldeskundige ;) We checkten in en gingen met de lift naar de 6de verdieping waar we een kamer hadden met alle3 een eigen bed en een eigen badkamer. Ondertussen hadden we ook al wat schaatsers binnen gespot uit de Oost-Europese landen. We maakten ons snel klaar om naar de ijsbaan te gaan en gingen nadat we bij de receptie ff wat info over de route hadden gevraagd lopend op weg. Onderweg kwamen we een supermarkt en bakker tegen, erg handig, en verder nog 2 grafsteenwinkels en een wasserette. Na een wandeling van 15-20 minuten kwamen we aan bij de ijsbaan die er van buiten echt niet mooi uitzag! We kochten snel een kaartje, hadden een vage tassencontrole en liepen snel naar binnen.

Op het moment dat we binnen stonden ging Beorn net van start op de 500m, perfecte timing! We vonden een mooi plekje op onze vaste plek in elk stadion waar dat mogelijk is, midden in de bocht na de finish. We zagen dat de meeste mensen gewoon achter de boarding vlak op het ijs stonden en besloten dat ook te doen. De 500m gaat verder met Simon Kuipers die helaas de finish niet bereikt. Een paar ritten later staat Mike Ireland aan de start, hij kan hele mooie bochten maken en ik ga proberen er een foto van te maken. Maar op het moment dat ik op de knop drukt ligt hij opeens op de grond en knalt hard tegen de kussens aan. Gelijk is duidelijk dat hij veel pijn heeft aan zijn bovenarm/schouder. FF later arriveert dan ook de EHBO met een brancard en word hij daarop gelegd. Zo word hij naar het middenterrein gebracht waar vervolgens 1 van de EHBO-ers struikelt en daardoor valt de brancard met Ireland er nog op op de grond.. De 500m gaat weer verder maar ook in de volgende 2 ritten valt er iemand. Heel raar! Uiteindelijk wint Nagashima. Dan de 1500m dames, de Canadezen zijn goed in vorm en worden 1, 2 en 3.

De alweer laatste afstand van de dag is de 5km heren met aan de start 2 Noorse debutanten, Tore Solli en Fredrik van der Horst. Verder zou ook Sverre Haugli moeten starten in 1 van de eerste ritten maar we zien maar 2 Noren op het middenterrein, wie ontbreekt?? Het lijkt erop dat Sverre er niet is en nadat de 2 wel aanwezigen op het ijs zijn verschenen zien we dat het idd zo is. Erg raar en we bedenken al allemaal theorieën waarom hij ontbreekt. De 2 Noorse debutanten rijden tegen elkaar en maken er een mooie race van. Op het eind neemt Solli wel wat afstand van v/d Horst en hoort de bel voor de laatste ronde. Hij perst er nog ff alles uit in een sprintje naar de finish en gaat al rechtop staan maar dan komt het publiek erachter dat hij nog een ronde moet en met z’n allen schreeuwen we dat ie door moet gaan. Gelukkig heeft hij het al vrij snel door, rijd weer verder en passeert 30 seconden later dan echt de finish. Gelijk rijd Peter Mueller boos op de persoon af die de bel moet luiden en gaat tegen hem te keer en voor 1x ben ik het met hem eens. Het is gewoon erg slordig en erg lullig voor de betrokken schaatser. In het eerste gedeelte van de 5km zien we verder nog ritten van onder andere Chad en Øystein die we ook ff hard aanmoedigen. Opeens verschijnt Shani ook op het ijs, ziet ons al gelijk staan en er verschijnt een grote lach op zijn gezicht. Erg leuk om hem weer te zien! We zijn nu vooral bezig met de races omdat ze allemaal wel interessant zijn maar opeens komt Fredrik van der Horst aangelopen. Tot mijn verbazing spreekt Kirsten hem aan en ff later staan Wendy en ik met hem op de foto. We praten nog ff wat over zijn race en van hem horen we dat Sverre ziek is, niks raars aan de hand dus maar wel erg jammer voor hem! De laatste rit gaat tussen Håvard en Sven en wij moedigen Håvard echt superhard aan, hij blijft de eerste ronden nog wel mooi bij Sven in de buurt maar dan versnelt Sven en laat Håvard achter. Toch is zijn achterstand op de finish maar 4 seconden, het gat is wel veel groter geweest!

We zien dat we waarschijnlijk wel richting het podium kunnen lopen en pakken onze tassen ff in. Dan komt er opeens een bekende aangelopen, Shanis mom! We praten ff gezellig over onze reis, accommodatie en Berlijn. Blijf het toch een aardige vrouw vinden ook al verschijnen er soms rare verhalen over haar in de media. Tegen ons is ze altijd erg vriendelijk. Na dit leuke gesprek vervolgen we onze weg naar het podium waar we nog net op tijd aankomen om hard voor Håvard te klappen. Onderweg bedachten we dat het wel leuk was om met z’n 3-en met hem op de foto te gaan en lopen we nog wat verder richting de uitgang van de tunnel waaruit hij tevoorschijn moet komen. Dat doet hij ook al snel maar eerst word hij geïnterviewd door de Noorse tv wat wel erg leuk is om te zien. Daarna word hij aangesproken door wat Noren en blijven wij nog geduldig wachten. Dan is hij uitgepraat en loop ik op hem af. Ik feliciteer hem met z’n 2e plek en vraag of we met hem op de foto kunnen. Hij vind het goed en ondertussen heeft Wendy al een man gevonden die de foto wil maken. Na de foto hebben we nog een erg leuk gesprekje over iets wat hij had uitgehaald. Dan vraagt hij opeens wie bloemen wil, kijkt ons alle3 eens aan en geeft zijn bloemen uiteindelijk aan mij en zo sta ik opeens met een mooi wit boeketje in me handen! We praten ff verder met de man die de foto heeft gemaakt, altijd leuk om andere schaatsfans te spreken. Dan komt Tore Solli opeens langslopen, knikt ff aardig en wil de deur uitlopen totdat Kirsten hem ff roept en hij terugkomt. We praten ff gezellig met hem over zijn race en het belincident. Hij baalde er wel van maar verder was het een goede race en hij mag in Heerenveen ook weer in de A-groep starten waar hij erg blij mee is. Nadat hij nog ff vraagt of wij daar ook heen gaan loopt hij nu echt de deur uit. Op de baan zijn ondertussen ook out of competition wedstrijden bezig maar die zijn niet echt boeiend en we hebben wel honger dus besluiten ook eens te gaan. Maar eerst willen we nog wel ff weten hoe laat de B-groep morgen begint. Het lijkt ons dat Kosta Poltavets, coach van TVM dat wel zou moeten weten en Wendy spreekt hem ff aan. Helaas weet hij het niet maar dan komt de Nederlandse man net aangelopen en zegt dat hij het net aan de organisatie heeft gevraagd en de B-groep al om 9 uur begint.

Onderweg naar het hotel komen we langs een grillhouse wat er wel goed uitziet en het is niet duur. We bestellen wat, nemen plaats aan een tafeltje en genieten ff later van lekker eten. Weer bij het hotel aangekomen vragen we bij de receptie ff om iets om de bloemen in te zetten en we krijgen een bierglas mee. Op de kamer zetten we de bloemen op tafel en kletsen we ff na over deze eerste dag van het schaatsseizoen. We komen tot de conclusie dat het seizoen weer goed begonnen is! Na ff wat relaxen lopen we nog ff naar beneden voor een ijsbeker. Naast ons zitten wat Noorse fans. Ze spreken ons aan maar er is niet echt een gesprek mee te voeren door het vele bier wat ze al op hebben. We wisten al dat de Noorse schaatsfans hier zouden slapen en dat leek ons wel gezellig, dat zou het de komende dagen ook wel worden! Nadat we onze ijsbeker op hebben lopen we weer terug naar onze kamer en gaan lekker slapen.

2 opmerkingen:

- zei

Haha erg interessante mededeling over de winkels met grafstenen :P En ben het ook wel met Mueller eens ;) En jullie zitten altijd met Oost-Europeanen!!! OH WEE ALS JULLIE WEER ERGENS MET een MACIEJ ZITTEN EN IK NIET! DAN WORD IK BOOS :@ :P

Globeskater zei

haha lisan moet maar altijd meegaan dan :P als ze bij maciejs wil zitten ;) en ja die winkels erg boeiende info, je vergeet nog wel dat we samen met Babenko in dat grillhouse zaten haha ;) was leuke eerste dag van het internationale schaatsseizoen!