zondag 5 april 2009

Москва part 3 --- WK dag 1!

Zaterdag 17 januari

Vandaag ging het WK beginnen! Dus we moesten naar de ijsbaan. In zo’n grote stad als Moskou en dan ook nog met het cyrillisch schrift leek me dat nog niet zo makkelijk. Maar met behulp van verschillende sites en google maps had Lisan de route uitgezocht en hopelijk zouden we er zo komen! Rond 11 uur gingen we op weg naar het metrostation. Daar kochten Wendy en ik nog ff een broodje (Lisan en Kirs hadden in het hostel al ontbeten) en waren er nog wat vage Russen maar gelukkig lieten ze ons toen we verder liepen wel met rust. We stapten in de blauwe lijn en 6 haltes later waren we aangekomen bij Molodezhnaya. Daar moesten we vervolgens op zoek naar het busstation die we naar ff om ons heen kijken al snel zagen. Nu nog een buskaartje kopen en de juiste bus vinden. Tot mijn verbazing ging het kaartje kopen heel makkelijk en toevallig kwam de goede bus ook al aangereden. En net als in Nederland is het hier ook dringen om de bus in te komen. Uiteindelijk was de bus propvol en ontdekten we nog meer mensen die iig naar het schaatsen gingen aan de kleding te zien. Dat was mooi want naar buiten kijken was bijna onmogelijk en we wisten niet waar we eruit moesten. Maar na een tijdje zag Erik opeens de ijsbaan en drukten we op de stopknop. De bus uitkomen was nog wel lastig maar gelukkig stonden we al vlakbij de deur. Vanaf de halte hadden we een heel mooi zicht op het stadion die er van de buitenkant al echt supermooi uitzag! Wel zagen we al heel wat Russen bij de ingang staan en daar waren we wel verbaasd over, zou er dan toch veel publiek komen?

De Russen bleven allemaal maar wat voor de ingang staan maar wij wilden eigenlijk wel naar binnen. Wendy en ik hadden gisteravond kaartjes van de hosteleigenaar gekregen en konden wel naar binnen maar de kaarten van Lisan, Kirs en Erik lagen al binnen. Dit is echter onmogelijk duidelijk te maken aan de Russen die over het algemeen geen of slecht Engels kunnen. Opeens zagen we een groep Nederlanders aan komen lopen van OAD en we besloten de reisleidster daarvan maar ff om hulp te vragen. Maar op hetzelfde moment kregen we ook eindelijk contact met iemand van ATP en kwam er al snel een vrouw aanlopen met de kaartjes voor Lisan, Kirs en Erik. We konden naar binnen! Daar aangekomen keek ik echt verbaasd om me heen. Het was een enorme chaos met Russen en er stonden allemaal detectiepoortjes, scanners en soldaten. Die moesten eerst gepasseerd worden voordat we echt binnen waren. Gelukkig mochten al onze spullen mee naar binnen en liepen we verder naar de balie van ATP. Daar kwamen we erachter dat de kaartjes van mij en Wendy VIP kaarten van Essent waren en we daarmee naar de Essent lounge mochten. Nog meer geluk was het dat wij allebei 2 kaartjes hadden gekregen maar 1 kaartje was genoeg voor het hele weekend en zo konden Lisan en Kirs ook een vip-bandje krijgen! Voor ons kaartje kregen we ook nog een keycoard en zo leek het net een accreditatie :P Erik kreeg een persaccreditatie en kon zo echt overal komen! De vrouw vertelde dat er ook een speciale tribune was van Essent en we liepen daarheen. De tribune was op het rechte stuk een stukje voor de finish. Er zaten al wat andere Nederlanders maar daar had ik eigenlijk helemaal geen zin in en daarnaast was het ook wel krap en had je niet echt goed zicht over de baan. De ‘Noordbocht’ was nog helemaal leeg en ik had veel meer zin om daar te zitten, dat is toch onze vaste plek ;) Lisan, Kirs en Wen dachten er hetzelfde over en zo verhuisden we naar de bocht. Daar voelde ik me gelijk weer thuis! Hier hadden we ook alle ruimte om onze vlaggen (2 Noorse, een Amerikaanse en een Canadeze) en spandoek (van Lisan in het Pools voor Maciej) op te hangen en onze andere spullen neer te zetten. Eenmaal gesetteld keek ik eens goed om me heen en was echt onder de indruk van het stadion. Het was echt supergroot en alles zag er nog heel mooi en nieuw uit. Je had ook een goed zicht over de hele baan!

Op het ijs zijn al wat schaatsers aan het inrijden en opeens spotten we Noren! Snel haal ik me nieuw gefabriceerde bord voor Christoffer Rukke, met speciale kleurstelling, tevoorschijn. Maar eerst komt Håvard voor bij die laat blijken dat hij liever een bord met zijn naam ziet :P We waren benieuwd of Christoffer het bord gelijk zou snappen maar aan zijn reactie te zien is het het hem meteen duidelijk waarom we voor deze kleuren hebben gekozen ;) Doordat we helemaal bezig zijn met de Noren hebben we niet opgemerkt dat er ook een bepaalde Pool het ijs op is gekomen totdat we opeens iemand zien zwaaien, Maciej!! Lisan is zo blij dat gelijk het hele stadion (al waren er niet zoveel mensen) gelijk weet wie Maciej is. Hijzelf is trouwens ook net zo enthousiast, erg leuk! Al snel begint dan ook de openingsceremonie met heel wat toespraken in het Russisch waar we echt niks van verstonden maar wel om moesten lachen want het klonk wel erg grappig. Daarna een mooie show van kunstschaatsers met vlaggen van de deelnemende landen en het toernooi word officieel geopend door de voorzitter van de ISU!

Het WK begint met de 500m dames. En helaas is het WK voor Annette Gerritsen al naar 400m voorbij, ze valt. Winnaar word Jenny Wolf voor Beixing Wang. Zoals verwacht zullen deze twee dames gaan uitmaken wie er dit jaar Wereldkampioen word. Na de dames zijn de heren aan de beurt met in de eerste rit Maciej, helemaal alleen. We moedigen hem keihard aan en hij finisht in een tijd van 36.27. Twee ritten later is het weer tijd om te gaan aanmoedigen want Christoffer staat aan de start. En ook hij finisht in 36.27! In rit 7 Erben tegen Ki Ho Lee. Ik vind het echt geweldig dat Erben zich heeft weten te plaatsen voor het WK en hij begint met een erg goede opening en gespannen kijken we naar de rest van de race. Maar dan zien we opeens bij het uitkomen van de 2de bocht iemand vallen en tegelijk hoor ik enorm harder gil naast me en realiseer ik me dat het Erben is die gevallen is. Hij blijft liggen op het ijs.. dat is niet goed.. en ff later word hij dan ook met een brancard afgevoerd, WK voorbij… heel jammer! FF later gaat het WK wel gewoon weer verder met de laatste ritten op deze afstand. Toch wel tot mijn verbazig blijkt Kyou Hyuk Lee uiteindelijk de snelste te zijn met 34.96. Hij is toch meer een 1000m rijder en door nu al de 500m te winnen is hij goed op weg voor zijn 3de wereldtitel op rij!

Tijd voor dweilpauze en we zijn wel benieuwd hoe de VIP ruimt eruit ziet waar we in mogen dus gaan we daar eens naar op zoek. Al snel vinden we het en het blijkt een afgeschermd stuk op de tribune te zijn waar tafels staan met toastjes en koekjes. Ook kun je thee of koffie krijgen. We nemen allemaal een kopje thee en proberen verschillende koekjes en toastjes die over het algemeen echt heerlijk smaken! Hier kijken we ook de eerste ritten van de 1000m dames met o.a. Hege Bøkko, het zusje van Håvard die hier haar WK debuut maakt. Als we onze thee ophebben lopen we weer eens naar ons plekje en bekijken we rustig de rest van de ritten totdat we opeens ff verderop Christoffer zien lopen die vervolgens ff later verbaasd is dat wij opeens naast hem staan, zo druk was hij bezig met handtekeningen uitdelen aan Russische kinderen. We wensen hem ff suc6 voor de 1000m en spreken af dat we elkaar daarna nog ff zien want Kirs en Lisan hebben nog een verrassing voor hem. De 1000m dames word uiteindelijk gewonnen door Margot Boer!! En nadat het ijs weer gedweild is, is het alweer tijd voor de laatste maar wel de mooiste afstand van de dag, de 1000m mannen! Maciej mag weer in de eerst rit en helaas valt zijn rit en tijd wat tegen maar door een blessure kan hij ook pas sinds een paar weken weer serieus trainen. Een paar ritten later tijd voor een dorpsduel, Håvard tegen Christoffer! Wij zijn er helemaal klaar voor met bordjes en vlaggen en als we in beeld komen denken de commentators in Nederland dat heel Hol is uitgelopen ;) Blijft toch grappig dat veel mensen vaak niet (helemaal) weten waar we nu vandaan komen. In 1 van de laatste ritten Shani!! Ook hem moedigen we heel hard aan en uiteindelijk blijk hij de snelste te zijn, voor mijn ‘broertje’ Simon en Stefan. Na afloop rijd Shani nog ff naar ons toen en feliciteren we hem met de winst. Het valt hem op dat Lisan geen ‘uniform’ (dat zijn onze Noorsen truien blijkbaar :P) maar dan bedenkt hij zelf al dat Lisans London trui voor Phil is.

De races zijn afgelopen maar voordat we weggaan eerst nog op zoek naar Christoffer! Het stadion is erg groot dus geen idee waar we moeten zoeken maar als we aan de overkant zijn zien we hem opeens staan en hij spot ons ook en zo kan hij het kaartje en een overlevingspakket in ontvangst nemen terwijl we ook nog ff aan een culturele uitwisseling in elkaar begroeten doen ;) We vragen hem ook nog ff waar de shuttlebussen vertrekken en gaan dan op zoek naar Erik die we al snel vinden. Ook de bussen zijn snel gevonden, de eerste zit al vol maar we hebben geen haast en wachten rustig op de volgende terwijl we aan Phil nog ff de groeten van Ingo Bos doen die ik eerder die week toevallig nog gesproken had op de chat. In de volgende bus is wel plek en zo worden we heerlijk relaxed en comfortabel weer naar het centrum gebracht. Bij het hotel aangekomen is het nog maar 2 metrohaltes naar ons hostel maar we hebben inmiddels wel trek gekregen en besluiten gelijk op zoek te gaan naar een restaurant. Het lijkt ons wel leuk om echt Russisch eten te proberen en in een boekje is een leuk restaurant gevonden maar na een hele tijd zoeken is het helaas niet te vinden. We besluiten dan maar ergens anders naar binnen te gaan en komen uit bij een Egyptisch restaurant. Het ziet er erg mooi uit binnen, op de menukaart is er een ruime keus aan goed uitziende gerechten, die ff later ook echt heerlijk blijken te smaken!

Het dessert is hier helaas ook belachelijk duur dus als we het hoofdgerecht ophebben gaan we met de metro weer terug richting ons hostel. Met Lisan en Kirs loop ik nog ff naar de supermarkt waar ik wat yoghurttoetjes koop. Weer in het hostel relaxen we nog wat en gaan dan al snel slapen, morgen nog een dag!

3 opmerkingen:

- zei

MACIEJJJJJ!!! Jaaa dat was echt ff schrikken toen hij ineens heel stiekem het ijs op was gekomen achter die Noren aan haha. Ik vergeet dat moment ook nooit meer en prachtig dat ie mij allang doorhad...maar niet goed voor jullie trommelvliezen en de val van Erben ook niet...zooo ik baal er nog steeds van! Mooi beschreven allemaal weer :-)

Globeskater zei

was echt geweldig om in moskou eens wedstrijden te kijken! Wat een mooie hal! al was het beetje rare dag met hoogte en diepte punten qua schaatsprestaties ;)

Kirsten zei

Moskou was mooi :D :D