zaterdag 28 november 2009

Mueller = out, Pedersen & Koss = in

Twee jaar geleden hadden we, naar aanleiding van een uitspraak van een schaatser, een bordje met deze tekst met het verschil dat er ''Lasse'' stond i.p.v. '' Pedersen & Koss''. Nu bijna 2 jaar later is het dan opeens plotseling binnen een week gebeurd. Mueller = out!

Naar aanleiding van de aanklacht die Maren Haugli had ingediend bij de bond over sexuele intimidatie door Mueller heeft de bond maandag besloten Mueller te ontslaan. 's Ochtends werd bekend dat er die middag om 16.00 een persconferentie zou plaatsvinden. Live uitgezonden op diverse internetsites en ik wachtte met spanning af wat er gezegd zou gaan worden. Dan verschijnt er iets voor vieren een twitterberichtje van Øystein Grødum; ''trieste dag''. En toen wist ik al genoeg, Mueller was ontslagen! En voordat de persconferentie begonnen is komt Mueller met een persbericht naar buiten waarin hij zegt zeer teleurgesteld te zijn over het besluit van de bond en de manier waarop ze deze zaak behandeld hebben. De persconferentie start uiteindelijk om 5 uur en duurt wel 40 minuten. De voorzitser van de bond zegt dat ze erg geschokt was toen ze het rapport las van Maren over wat er was voorgevallen in Berlijn. Het was zo ernstig dat de bond besloot een onderzoek te starten. Nu was het onderzoek afgerond en zijn ze tot de conclusie gekomen dat er sprake is van ernstige contractbreuk en dus ontslag op staande voet. Geen enkele sporter mag dit meemaken. De bond wil zich niet identificeren met dit gedrag. Het is totaal onverenigbaar met de waarden van de schaatssport en een rolmodel hoort zich niet zo te gedragen. Een opvolger was op het moment van de persconferentie nog niet bekend, daar werd nog hard aan gewerkt. Verschillende namen deden al gelijk de ronde waaronder Hans Trygve Christiansen, de huidige coach van Maren en Sverre Haugli maar Jarle Pedersen werd al gelijk genoemd als grootste kanshebber. En woensdag werd officieel bekend gemaakt dat hij het ook is geworden!


Hij was eind jaren zeventig, begin jaren tachtig een vrij succesvol schaatser op internationaal niveau met als beste prestatie een 6de plaats op de 500m op de Olympische Spelen van Lake Placid in 1980. Dat jaar was hij ook de enige die Eric Heiden in een rechtstreekse race wist te verslaan, op een 500m. Nu is hij alweer heel wat jaren trainer van schaatsclub Fana IL uit Bergen waarvan vele schaatsers al mooie prestaties hebben neergezet. Onder andere zijn zoon Sverre Lunde Pedersen, 17 jaar oud en 1 van de grootste talenten op de wereld op dit moment. Hij is verder een gerespecteerd persoon in de hele Noorse schaatswereld, iets wat wel heel belangrijk is. Misschien lukt het nu weer om er echt 1 Noorse schaatswereld van te maken zonder voortdurende conflicten. Daarnaast werd vandaag bekend gemaakt dat er ook een assistent trainer komt en dat is niemand minder dan 4 voudig Olympisch Kampioen Johan Olav Koss! Hij heeft aangegeven graag te willen helpen om de voorbereiding op Vancouver zo goed mogelijk te laten verlopen voor iedereen en de Noorse schaatswereld weer bij elkaar te brengen tot 1 geheel.

Ik vind dat de bond de enige juiste beslissing heeft genomen door Mueller te ontslaan. Zulk gedrag mag gewoon niet getolereerd worden. Het enige jammere is het moment, zo 80 dagen voor Vancouver. Eigenlijk had Mueller al veel eerder weggemoeten, dan was het allemaal een stuk beter geweest. Maar dat is nu niet anders en uiteindelijk is het denk ik beter voor iedereen dat hij nu weg is. Pedersen en Koss zijn denk ik de perfecte personen om Mueller op te volgen. Ik verwacht een hele mooie en succesvolle toekomst voor het hele Noorse schaatsen!

De schaatsers die bij Mueller trainden hadden over het algemeen liever gehad dat Mueller was gebleven. Ze vonden wel dat hij echt te ver was gegaan met de opmerking tegen Maren en gaven haar groot gelijk dat ze dat bij de bond gemeld had. Ze vonden alleen dat het ontslaan een te groot gevolg was hiervan. Vooral Håvard en Hege Bøkko vonden het heel erg jammer. Mueller heeft hun allebei al vanaf hun 16e/17e begeleidt en ik snap wel dat het raar is dat ie dan nu opeens weg is. Maar ik ben er van overtuigd dat ze het ook wel zonder Mueller kunnen. Het zijn gewoon twee topschaatsers met superveel talent en zullen zich nu beseffen dat ze het ook zonder Mueller kunnen. Håvard heeft ook aangegeven dat hij vertrouwen heeft in Pedersen & Koss en dat is al erg belangrijk.

De hele week deden allerlei verhalen de ronde wat Mueller nu tegen Maren gezegd zou hebben. Die vervolgens weer ontkent werden door Mueller zelf of anderen die aanwezig waren geweest. Nu heeft Mueller in een interview met het roddelblad van zijn nieuwe vriendin bekend gemaakt wat hij gezegd zou hebben. Ik hoefde het niet perse te weten. Het feit dat Maren een klacht indiende en dat alle schaatsers het ook te ver vonden gaan en dat de bond besloten heeft om hem te ontslaan was voor mij al genoeg om te weten dat het echt niet kon wat hij gezegd had. Maar nu hij het toch bekend gemaakt heeft (al is het in een roddelblad) zet ik het ook ff hier neer. ''I heard you are good at sucking cock? So are you?'' ………………………………………………………………

Inmiddels is een hele groep schaatsers met de nieuwe trainers naar Calgary vertrokken voor de worldcup die daar volgend weekend plaatsvindt! De reis verliep niet helemaal goed want vanwege een gecancelde vlucht waardoor ze 10 uur in Frankfurt vastzaten. Maar inmiddels zijn ze aangekomen en hebben ze eerste trainingen alweer gehad. Nu is het tijd om weer vooruit te kijken! Op naar vele mooie prestaties in dit Olympische jaar en de komende jaren! =D

1 opmerking:

- zei

En terrecht dat die kerel weg is!! Zoiets mag echt niet worden toegestaan!! Nou de eerste positieve wending heeft zich al voortgedaan met de nieuwe trainers!! :D DE!!