donderdag 12 november 2009

Uttak..........

Na een NM is het tijd voor de ''uttak'' (selectie) voor de Worldcups. In Noorwegen betekent dat wachten op wie voorgetrokken word en wie buitengesloten word. Een paar personen zijn zo goed dat ze altijd wel geselecteerd zullen worden maar er zijn ook een paar voor wie het heel goed uitkomt dat ze een lievelingetje zijn. Daar tegenover zijn er schaatsers die heel goed (veel beter dan lievelingetjes en de vaste geselecteerden) moeten presteren om dan misschien kans te maken op een selectie.

Peter Mueller en Øystein Haugen, de trainer en teamleider van de bondsgroep waarbij de meeste schaatsers, maar niet allemaal, trainen mogen de selectie bepalen. Dit is opzich al een rare situatie. Dat de begeleiders van een paar van de schaatsers mogen bepalen wie er voor een heel land mogen uitkomen in de internationale wedstrijden. Als het nou goed zou gaan was het nog niet heel erg maar het valt laatste jaren wel heel erg op dat de schaatsers die bij Mueller/Haugen trainen toch een streepje voor hebben….zodat er alleen maar of in ieder geval zoveel mogelijk schaatsers van eigen team aan de start staan. Dat zou toch niet het doel moeten zijn van een schaatsbond?!? Die moet er zijn voor ALLE schaatsers van een land en alle schaatsers zoveel mogelijk ondersteunen op weg naar internationale topprestaties. Helaas denkt de Noorse bond hier blijkbaar anders over..Sinds afgelopen jaar hebben ze ook nog een erg leuk systeem bedacht om dit beleid nog makkelijker te maken, limiettijden waar schaatsers aan moeten voldoen voordat ze geselecteerd kunnen worden voor een WC. Opzich ook al totaal belachelijk want je wilt toch zoveel mogelijk schaatsers aan de start hebben? En ook nu geld weer, als ze die limieten consequent toepassen was het nog een beetje te begrijpen maar dat doen ze niet. Voor schaatsers van de bondsgroep blijken die limieten niet altijd te gelden en worden ze gewoon geselecteerd. Dit word dan weer ''gerechtvaardigd'' door de regel dat er altijd 2 aanwijsplekken zijn. Wel heel toevallig dat die aanwijsplekken (bijna) altijd worden gebruikt om bondsgroep schaatsers te selecteren terwijl niet-bondsgroep schaatsers beter gepresteerd hebben.

Naar aanleiding van de resultaten van het NM hadden we al een beetje een inschatting gemaakt van de personen die voorgetrokken zouden worden en degenen die weer onterecht thuis zouden moeten blijven. En helaas bleken we weer eens gelijk te hebben…. De selectie was als volgt:

Mari Hemmer
Hege Bøkko
Maren Haugli
Ida Njåtun

Sverre Haugli
Fredrik van der Horst
Eskil Ervik
Håvard Bøkko
Øystein Grødum
Christoffer Rukke
Mikael Flygind Larsen

Eerst de positieve dingen want die zijn er gelukkig ook nog. Maren Haugli moest het NM aan haar voorbij laten gaan door ziekte maar is toch geselecteerd. Helemaal terecht want ze is toch veruit de beste Noorse op de lange afstanden maar zij is 1 van de schaatsters die niet bij Mueller traint dus het was toch ff afwachten. Daarnaast is ook Mari Hemmer, met 2 nationale titels, gewoon geselecteerd. Dat is ook wel eens anders geweest, in 2007 werd ze Noors Allround kampioen maar werd in eerste instantie niet geselecteerd voor het EK?! Zo staan er samen met Hege Bøkko en Ida Njåtun (discutabel want geen limieten gereden) 4 dames aan de start bij de eerste Worldcups. En dat is heeeel lang geleden dus opzich positief.

Bij de mannen zijn de standaard namen (Bøkko, Rukke, Grødum, Haugli, Flygind Larsen) weer geselecteerd en daarnaast heeft Eskil Ervik zijn comeback ook (terecht) tot een voorlopig succes gemaakt. Maar dan de 7de man..Fredrik van der Horst, op het NM 2x 6de (1500 en 5km) en 1x 4de (10km) en daarnaast kleinkind van Hjalmar Andersen en lievelingetje van Mueller/Haugen.. Al voor het 2de jaar achter elkaar word hij geselecteerd voor de Worldcups terwijl hij niet aan de selectie eisen heeft voldaan. Vorig jaar waren een 5de plaats op de 1500 maar boven de limiettijd en een 11de (!) plaats op de 5km goed genoeg om te mogen starten op deze afstanden. Nu dus twee 6de plaatsen en daarmee buiten het aantal startplekken (5) en ook weer niet de limieten gehaald…Hij reed een goed NM met 4 PR's en heeft wel talent maar is gewoon nog niet goed genoeg op dit moment en als hij 'iemand anders' was geweest was hij nooit geselecteerd.

Want er zijn natuurlijk ook weer mensen die onterecht thuis moeten blijven. Dit X zijn de grootste slachtoffers Henrik Christiansen en Dag Erik Kleven. Voor beide schaatsers was afgelopen seizoen door o.a. blessures niet echt succesvol maar dit jaar ging alles goed en waren de uitslagen van trainingswedstrijden veelbelovend voor een goed seizoen! Dan het NM, Henriks resultaten waren een DQ op de 5km, een 5de plaats op de 1500 en een 5e plaats op de 10km. De DQ was erg jammer.. Op dit moment zijn er veel goede 5km rijders in Noorwegen dus het is nog te begrijpen dat hij daarop niet geselecteerd word.. Maar dan de 1500, met een 5de plaats rijd hij zich binnen het aantal beschikbare startplekken. Hij reed helaas niet de limiet dus als de regels strikt gevolgd zouden worden ook daarop geen selectie en dat gebeurde dus ook. Maar waarom mag een v/d Horst met zijn 6de plaats dan wel rijden?!? Ook Tore Solli, 5de op de 5km, word op deze manier door v/d Horst (6de) gepasseerd….

Dan Dag Erik, 3de op de 500 en 3de/4de (Mikael die snelste tijd reed werd gediskwalificeerd) op de 1000m. Op de 500m heeft Noorwegen helaas maar 2 startplekken dus daar viel hij buiten. Maar op de 1000m 4 plaatsen dus dat haalde hij. Helaas wel boven de limiet. En blijkbaar is die limiet dan opeens weer heel belangrijk want hij mag niet rijden. Voor Dag Erik is het al de zoveelste X dat hij onterecht word thuisgelaten en inmiddels is hij dat ook helemaal zat en was ik in shock door wat uitspraken van hem op de facebookchat. Normaal zegt hij nooit veel maar nu bleef hij maar doorpraten en ging het heel ver...

Is er nog iets van te snappen?!?! En het word nog vager…

Eenmaal aangekomen in Berlijn worden er 2 van de geselecteerden voor de 5km (Sverre Haugli en Eskil Ervik) ziek en kunnen niet rijden. Tijd voor een reserve zou je dan denken. Zoals al eerder gezegd rijden er in Noorwegen genoeg goede 5km rijders rond. 1 van die rijders, Henrik, liep tijdens de 5km rond op de tribune… dit vonden we wel raar en als hij ff later langs komt lopen en gezellig komt praten vraag ik dan ook waarom hij eigenlijk niet rijd. En zijn 1ste reactie zegt al genoeg..don't ask about it…. Daarna verteld hij toch hoe het zit. Hij is door de bond niet aangemeld als reserve en daardoor kan hij niet starten….Hij meld nog wel dat hij de limieten niet heeft gereden maar Horst die op dat moment op de inrijbaan rondrijd ook niet.. We kijken elkaar eens aan en zijn het er over eens dat het nergens op slaat maar je er niks aan kunt doen... De volgende dag praten we ff gezellig met 1 van onze schaatsvrienden, fysio Piet, die al voor allerlei vooral Scandinavische schaatsers heeft gewerkt en op dit moment fysio is van de Zweden en de Noren buiten Muellers ploeg. Hij geeft ook aan dat de situatie in Noorwegen een beetje moeilijk is.. En Kirsten heeft hem goed door dat hij er niet meer over kan/mag zeggen.. Tot zo ver Berlijn…

Een paar dagen later zie ik op twitter verschijnen dat Sverre Lunde Pedersen op weg is naar Heerenveen. Ehm..wat moet hij daar? Het is 1 van de grootste talenten die er op dit moment wereldwijd rondrijden maar met een 10de (5km), 8ste (1500m) en 6de (1000m) plaats op het NM nog niet goed genoeg voor de Worldcup. Zou hij dan misschien voor de ploegenachtervolging komen? Ook dat zou ik niet helemaal snappen want daarvoor waren er opzich ook wel genoeg andere al geselecteerden beschikbaar maar dat zou nog een beetje acceptabel zijn. Verder zie ik dat Henrik nu wel is aangemeld als reserve. Hebben ze toch een X iets geleerd. Later word bekend dat Sverre Haugli weer beter is en zal gaan starten dit weekend maar Eskil is helaas nog niet fit genoeg. Dan blijft er dus 1 plaats over en ik ben wel heel benieuwd of die plek opgevuld gaat worden. Nu er een reserve is aangemeld zou je toch haast denken van wel.. Maar tegenwoordig reken ik nergens meer op en ga van het 'ergste' uit.. In dit geval Sverre LP die mag starten en Henrik die alweer overgeslagen word..en helaas kom ik er vanavond achter dat dit inderdaad het geval is.Blijkbaar is het wel mogelijk om iemand die 10de word op een NK te laten overkomen uit Noorwegen en gelijk te laten starten maar niet om mensen die al aanwezig zijn en op een DQ na goed gereden hebben op de reservelijst te zetten of mensen die 3de/4de worden op een NK te selecteren?! En waarom… dat weet niemand… ook de benadeelde schaatsers niet..uitleg/motivatie krijgen ze niet en ze moeten het er maar mee doen en hopen op een nieuwe kans en dan wat meer 'geluk'……

Ik vind het echt zo gemeen voor de betrokken benadeelde schaatsers. Ze trainen er allemaal hartstikke hard voor en alleen door zo'n belachelijk 'beleid' word hun carrière verpest…En dit gaat nu al jaren zo in Noorwegen.. En wat kun je er aan doen? Helemaal niks… als je er tegen in gaat maak je volgende X nog minder kans om geselecteerd te worden.. Daarnaast zijn er nog te veel mensen in Noorwegen die Mueller/Haugen/de bond helemaal geweldig vinden… hoe dat kan snap ik ook niet maar ja.. Het enige wat misschien zou kunnen werken is dat de schaatsers van Mueller in protest gaan en weigeren te starten maar dat ze dit niet doen snap ik ook wel weer..helemaal in zo'n Olympisch seizoen zet je je eigen carrière ook niet zomaar op het spel..

Dan maar hopen dat dit binnenkort echt een X stopt…en de selecties gewoon rechtvaardig zijn.. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn???

3 opmerkingen:

Marie-José zei

Oh, en wij maar klagen over de Nederlandse selectie-drama's... Het kan dus altijd erger! En ik vroeg me al af waar Henrik gebleven was, maar nu weet ik het dus. Gelukkig is hij nu wel in H'veen.

Zie je zondag! (vd. Valk Wolvega!?!?)

- zei

Ik vind het echt heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel belachelijk wat er allemaal gebeurd daar in Noorwegen!!!!!!!!!

Kirsten zei

Wat een belachelijk zooitje daar in Noorwegen,maar gelukkig is dat verleden tijd :)