vrijdag 28 december 2007

Erfurt! ijs - ice - is - eis - ayize --> teil 3

Vandaag ging al om 8.00 de wekker en na een snel ontbijt vertrokken we weer richting ijsbaan. Nu reden we wel gelijk goed en parkeerden onze auto weer in de parkeergarage. Onderweg naar de ingang van de ijshal bekeken we de afbeelding van KH Lee als wereldkampioen sprint op de bussen van Sportnavigator nog eens goed. We komen er dan achter dat deze foto gemaakt moet zijn tijdens zijn ereronde toen hij ons KH Lee bordje zag en zijn duim naar ons opstak! Erg cool om te ontdekken dat die nu levensgroot op de bussen staat die de hele wereld overgaan! Alledrie gaan we er ff mee op de foto.

Dan verder naar de ingang waar we Geert Kuiper tegenkomen die ons vrolijk en vriendelijk een goedemorgen wenst. We zijn verbaasd dat de wedstrijden nog niet begonnen zijn maar al snel lezen we op het bord dat om 10.30 de start is i.p.v. 10.00. Dat is mooi want zo hebben we nog niks gemist. Ik ga nog ff snel naar het toilet en als ik terugkom zie ik Wendy en Kirsten alweer gezellig praten met Shanis moeder. Ze hebben nu foto's van de baby gezien en we praten ff gezellig over op wie hij nu meer lijkt en ook over de naam die nu bekend is. Het is Aize of Aice begrijpen we van haar. Ze weet alleen niet precies hoe je het nu uitspreekt. Ook praten we ff over de terugweg, hun moeten vanavond al weer terug naar Amsterdam. Na dit gezellige gesprek loopt ze weer verder naar haar plek en ff later komt Denny weer eens langslopen. Weet niet waar hij dit weekend allemaal mee bezig was. Hij bleef maar heen en weer lopen en was elke X ver voordat hij moest rijden op het ijs. De wedstrijden zijn ondertussen begonnen met de 500m dames B-groep en daarna weer de mannen met o.a. Mikael en Kleven! Eerst Mikael die helaas niet goed rijd. Dan 2 ritten later staat Kleven aan de start en opent 9.9! Dat ziet er goed uit en wanneer hij de finish passeert staat er 36.09 op het scorebord! We kijken ff op de startlijst waar ook de tijden van gisteren opstaan en zien dat hij met deze tijd dan 1ste was geworden. Zou dat vandaag ook lukken? We kijken weer vol spanning de volgende ritten en zien dan dit X Lebedev hard vallen en onder de kussens schuiven. Gelukkig komt hij er met wat hulp weer onderweg maar wanneer hij verder wil schaatsen lukt dat niet want zijn hele schaats is kapot. Nadat het ijs slecht gerepareerd is kijken we met nog meer spanning naar de laatste 2 ritten. Gelukkig blijf verder iedereen staan en komt er niemand meer aan de tijd van Kleven! Hij wint! Nu kan hij ook de 500m in de A-groep rijden in Hamar :)

Vandaag de 1000m B-groep gelijk achter de 500m aan. Zou Kleven nog een podiumplaats kunnen halen? Hij rijd wat minder goed als gister en met nog 1 rit te gaan heeft hij de 3de tijd. In de laatste rit start nog de winnaar van gisteren dus dat gaat waarschijnlijk niet lukken. En idd, hij word 4de. Maar toch een erg goed weekend voor hem! De B-groep wedstrijden zijn voorbij en er is weer pauze. Op de tribune langs de wissel zien we een bank staan waar we ff lekker op gaan zitten en gaan kijken naar de mensen die aan het trainen zijn. Shani en de Lee's zijn samen aan het trainen en dat is wel leuk om te zien. Een tijdje later stapt Shani vlakbij ons het ijs af en nadat hij zijn schaatsen uit heeft gedaan komt hij ff gezellig bij ons zitten kletsen. We praten met hem ook over de foto's van de baby die hij gezien heeft, de naam, zijn schaatsen, jongens en de 1000m die hij vanmiddag nog moet rijden tegen Denny! Nadat hij weg is blijven we nog ff zitten en zien dan de Canadees Muncef Ouardi lopen. Daar willen Wendy en ik wel ff mee op de foto! Hij heeft echt een cool kapsel! ;) Daarna lopen we weer richting de Noordbocht en gaan op dezelfde plek als gister staan. Er rijden 4 Koreaanse mannen op het ijs en we gaan proberen te kijken wie nou wie is. Hiermee vermaken we ons de rest van de dag en het gaat steeds beter! Alleen Joon en Ki-Ho Lee kunnen we nog steeds niet uit elkaar houden. KS Lee wint net als gister de 500m en wanneer hij nog een X langs rijdt gaan wij hard klappen en zingen voor hem en dan lacht hij, steekt zijn duim omhoog, maakt een V-teken en zwaait lief.
Dan de 1000m dames die word gewonnen door Anni Friesinger en op een mooie 2de plaats Ireen Wüst! Na een dweil verder met de 1000m mannen. Nog 1x iedereen aanmoedigen! Mikael zwaait weer liefff voor en na zijn race maar rijdt helaas iets minder als gister. Dan een rit met 2 Nederlanders, Mark en Simon. Wendy zegt vantevoren dat Mark gaat vallen en dan Simon meeneemt. Ze komen onze bocht in, Mark wankelt, valt, kan Simon net ontwijken en knalt precies bij ons hard de kussens in. Ik besefte pas laat dat hij bij ons tegen de kussens gaat knallen maar kan gelukkig nog net op tijd achteruit springen. Nadat hij weer opgestaan is zien we al onze spullen op de grond liggen en wanneer we kijken of we alles hebben zien we dat het Mikael-bord verdwenen is. Die zal wel onder de kussens liggen maar we kunnen hem niet vinden. Dan maar een nieuwe maken. Jan Bos rijdt een rit later opeens weer een supergoede race en verbeterd het baanrecord van Shani. Dan in de laatste rit Shani-Denny! We moedigen ze allebei hard aan maar ze stranden op plek 2 en 4. We pakken snel onze spullen in en dan ontdek ik dat mijn camera ook weg is. Die zal dan ook wel tussen de kussens liggen en die wil ik wel terug hebben. Dus ik duik er nog een X tussen, ben er inmiddels al aardig geoefend in, en gelukkig vind ik al snel me camera en ook het Mikael-bord word weer teruggevonden!



We lopen naar de andere kant van de baan richting uitgang van de tunnel. Daar zien we opeens het blonde hoofd van Sjoerd de Vries die ons ook ziet en verbaasd is dat wij hier ook zijn. Onderweg hadden we gezien dat Kleven ook nog op baan was en daar wilden we ook nog wel ff mee op de foto. Al snel kwam hij uit de tunnel tevoorschijn en gingen Wendy en ik met hem opde foto. Dat ging op dezelfde schattige manier als vorige week bij Kirsten kwamen we later achter. Na nog een lieve lach van hem gaat hij weer verder. Wij willen eigenlijk nog 2 mensen ff spreken, Mikael en Shani, en hebben het er al over dat ze vast tegelijk naar de tunnel gaan lopen. En een tijdje later zien we idd Shani richting tunnel lopen en een paar meter erachter Mikael. Hoe gaan we dit nu doen?? Gelukkig word het probleem automatisch opgelost door een groep kinderen die foto's/handtekeningen van Shani wil. Zo word hij mooi ff opgehouden en Mikael kan gewoon doorlopen. Nadat hij gister zijn speciale bord gesigneerd heeft willen we vandaag met hem en het bord op de foto. Hij vind het goed en zegt de tekst nog een X in mooi Noors nadat Wendy vroeg hoe je het nu goed uitspreekt. We praten nog ff gezellig over de plannen van de Noren voor vanavond, onze plannen, hun accommodatie, onze accommodatie, een telefoonnummer en Hamar. Ondertussen was Shanis moeder ook langsgelopen en hadden we haar ff een goede reis gewenst. Nadat we afscheid genomen hebben van Mikael zien we Shani opeens de andere kant oplopen. We lopen snel ook die kant en al snel halen we hem in. We wensen hem ook nog ff een goede reis en spreken af dat we elkaar bij de Worldcupfinale weer zien en nemen afscheid met 3 zoenen.

Dan lopen we weer een stukje terug om de laatste afstand van deze Worldcup te gaan kijken. De 100m. De mannen zijn bezig met hun series en ook nu heeft Mika Poutala weer een mooie actie bij de start. Hij is op de kussens gaan zitten en komt daar pas weer af vlak voor de start als zijn naam omgeroepen wordt. Dan de finale en ook nu heeft Mika weer wat leuks bedacht. Hij zet een grote pion boven op zijn hoofd, schaatst daar ff mee rond en zet hem dan toch maar weer af voordat hij moet starten. Uiteindelijk gaat de echte finale tussen twee Chinezen en KS Lee! en in 9.64 verslaat Lee beide Chinezen. Het is inmiddels al vrij rustig op de baan en we gaan proberen om wat dichter bij het podium in de buurt te komen. Dit lukt ons en zo kunnen we nog ff hard klappen voor Lee en ons bordje nog 1 gebruiken waar hij weer erg lieff naar zwaait. Dan stapt hij van het podium en gooit opeens de bloemen richting ons. Helaas hebben ze een beetje een afwijking en belanden ze bij andere mensen. Dan besluiten ook de Chinezen hun bloemen weg te gooien die op het ijs belanden. Nu klimt Wendy over de kussens en haar lukt het na enige moeite wel om de bloemen van 1 van de Chinezen van het ijs te pakken. De Worldcup is nu voorbij en we lopen naar de parkeergarage, betalen, stappen in de auto en willen dan naar buiten rijden. Maar een Nederlanse auto blokkeert de weg en rijd opeens weer achteruit. We zeggen tegen elkaar, waar zijn die Nederlanders nu weer mee bezig?! en dan ontdekken we wie er in zitten. Het zijn Shani en zijn moeder!! Ze kunnen er niet uit en al snel blijkt dat ze nog niet betaald hebben bij de automaat. We leggen ff uit hoe het werkt en vervolgens kunnen ze wegrijden. Dan kunnen wij ook naar buiten denken we maar de poort gaat niet open. Nadat Kirsten en Wendy ff weer terug zijn gegaan naar de automaat en het vervolgens nog een X proberen kunnen we er wel uit.

We rijden naar het hostel en dumpen nu alledrie onze spullen op de 7-persoonskamer die verder helemaal leeg is. Dan weer lopend naar het centrum op zoek naar eten. Het is nu een stuk rustiger in de stad en we lopen nog eens het Schnitzel restaurant binnen waar nu wel plek is. We genieten van de grote porties eten en drinken en praten nog eens na over een alweer superleuke dag. Via de kerstmarkt lopen we weer richting hostel. Daar kijken we ff op internet via Kirstens satellietverbinding, sturen wat smsjes en maken ons klaar om nog ff de stad in te gaan. Op weg naar de ijssalon zien we in een café wat schaatsers zitten maar dat leek ons niet heel gezellig. Bij de ijssalon aangekomen ziet het er nogal donker uit en op de deur zien we dat hij al om 21.00 dicht ging. Tegenover het café met de schaatsers hadden we ook een ander leuk café gezien en we besluiten daarheen te gaan en gelijk met ons komt een groep Finse schaatsers binnen waaronder Wendys Fin. We vinden een mooi tafeltje bij het raam en net als ik wil gaan zitten hoor ik Wendy opeens zeggen, Hee daar zit Kleven! Kirsten en ik lopen er gelijk heen en zien dan ook Mikael en Lasse zitten. FF later is Wendy, die geblokkeerd werd door de Finnen, er ook en volgt er een leuk gesprek over ijs nadat we verdrietig zeiden dat de ijssalon dicht was en de Noren het maar raar vonden dat we nu met deze kou zin hadden in ijs. Dan wijst Mikael opeens naar Lasse en zegt: He is the new coach, Mueller is out! Daar zijn wij wel blij mee maar dan moet de fysio ook mee weg. Mikael is eerst verbaast waarom hij weg zou moeten volgens ons maar wanneer hij hoort waarom we dat willen is hij nog veeeel verbaasder/geschokter en nadat hij ff in het Noors wat tegen Lasse zei keek hij ons ook met grote ogen aan. Mikael kende wel een deel van het verhaal maar wist niet dat het met ons te maken had. Nadat we het verhaal nog een X verteld hadden stelde hij ons gerust dat we nu veilig waren want hij was er niet ;) Hierna ging Kleven ff weg en dit was het moment om ff wat aan Mikael te vragen over hem waarop we een erg leuk antwoord kregen en we hadden nog veel meer te vragen/zeggen maar helaas was Kleven al snel weer terug. Ze zeiden vervolgens dat ze naar een andere tafel gingen verhuizen en wij mochten wel meekomen. Helaas was daar alleen niet echt plek en gingen we maar weer terug naar de oude tafel. Dat was wel een mooi plekje want we hadden uitzicht over de hele pub. Na een lekker kopje thee hadden we wel zin in een cocktail. Er stonden alleen wel heel veel verschillende op de kaart en nadat we met 2 serveerster overlegd hadden kozen we uiteindelijk alle3 voor een 'sex on the beach'. Het was een goede keus want hij was echt heerlijk! We vermaakten ons ondertussen prima met wat kijkcontact met onze oude tafelgenoten, drankjes bestellen en later op de avond met een Duitse entertainer die van elk nummer een mooie show maakte. Er waren intussen nog wat schaatsgastjes binnengekomen waaronder de Lee's maar de Noren gingen richting uitgang wat wel weer jammer was. Mikael kwam nog ff langs ons en vroeg weer of we naar Hamar gingen. We zouden graag willen maar accommodatie is daar echt moeilijk/duur. We vragen nog ff of hij wat weet maar dat is helaas niet het geval. Nadat we hadden afgesproken dat we elkaar bij het WK Sprint in Heerenveen zien liep hij verder richting uitgang, zag de Lee's, bleef daar hangen en het duurde nog lang voordat ze echt weggingen. Eerst bestelde ik voor ons nog een drankje aan de bar maar deed dit toch niet helemaal goed en Kirsten en Wendy hebben gelijk gekregen dat ik daar toch wel spijt van heb nu ;)


Rond 2 uur gaan de Noren dan toch echt weg en na uitgebreid zwaaien praten we nog ff met wat Duitsers aan de tafel naast ons en besluiten ook maar eens te gaan. We rekenen af, zien opeens de Noren weer binnenkomen die het buiten te koud vinden, lopen naar buiten, zien een taxi aankomen, zwaaien de Noren nog ff uit en lopen richting hostel. Daar aangekomen praten we nog lang na over deze weer geweldige avond en kruipen dan lekker ons bedje in en kunnen gaan dromen van een weer supergeweldigcool schaatsweekend!

1 opmerking:

- zei

hehe het blonde hoofd van Sjoerd de Vries, nou ben altjd blij als ik dat blonde hoofd weer voorbij zie komen ;)

maar weer een megacool verslag en ben wel benieuwd naar de WC finale :D en jullie gastjes :D