vrijdag 28 december 2007

Erfurt! ijs - ice - is - eis - ayize --> teil 2

Om 8.30 gaat de wekker en maken we ons klaar voor een dag schaatsen kijken! Ik stap ff lekker onder de douche, pak me tas in met alle spulletjes die nodig zijn voor een dag op de ijsbaan en na een lekker maar vrij duur ontbijt zijn we er klaar voor! Volgens de plattegrond moesten we 1x rechts en vervolgens alleen maar rechtdoor en dan zouden we op de ijsbaan zijn. Op 1 of andere manier ging dit toch niet helemaal goed en reden we opeens in het industriegebied van Erfurt. Na ff wat heen en weer rijden en het zien van wat Lee’s is daar dan toch opeens de ijsbaan en we parkeren de auto in de naastgelegen parkeergarage waar het parkeren maar €2 kost voor een hele dag! Bij de kassa kopen we een combiticket, 2 dagen worldcup voor maar €10!!! en lopen naar binnen waar we gelijk Wendy’s Fin zien. Verder is het nog erg rustig, er lopen vooral veel schaatsers, begeleiders en organisatiemensen rond en nog een paar Duitse en Nederlandse fans. Gelukkig geen tutjes uit Nederland die we wel verwacht hadden te zien. We zoeken een mooi plekje voor de 500m start en hebben mooi uitzicht op het bankje waarop de schaatsers zich voorbereiden op de race. Opeens zien we Denny Morrison! Dat word de eerste schaatser die we dit weekend spreken en zo heeft Kirsten gelijk gekregen hiermee ;) We groeten elkaar en Denny zegt nog wat maar dat was niet te verstaan. FF later komt Shanis moeder langsgelopen en we feliciteren haar met de geboorte van haar kleinzoon. Het is mooi om te zien hoe blij en trots ze is! We praten nog ff over de reis naar Erfurt en dan loopt ze weer verder naar haar zitplaats waar ze het hele weekend zou zitten en wij haar nog regelmatig tegenkwamen. Dan beginnen de wedstrijden. Eerst de 500m dames B-groep en daar gelijk achteraan de mannen met een aantal (erg) leuke deelnemers (Shani en de Noren) die we allemaal mooi kunnen observeren. Het valt ons op dat er wel veel valpartijen zijn en de baanbeveiliging maar raar is. Iedereen blijft klem zitten onder de kussens. De Canadees Roberge valt wel erg hard en heeft veel last van zijn arm/pols. Later leze we in de krant dat hij wat aders doorgesneden heeft. Dat is wel apart want we hebben helemaal geen bloed gezien?! Ondanks zijn pijn blijft hij de wedstrijden wel volgen en moedigt zelfs zijn landgenoten aan! Ondertussen komt er een Koreaan aangelopen en we zijn wel benieuwd welke Lee dit is. Om hier achter te komen besluiten we met hem op de foto te gaan en dan te vragen wie hij is. Het blijkt Kang-Seok Lee te zijn en hij is schattig!!



FF later is de 500m afgelopen en al snel komen de Noren door de tunnel gelopen en vervolgens richting ons! Snel pakken we de bordjes uit de tas die we nog gesigneerd willen hebben. Mikael begint gelijk weer te lachen bij het zien van zijn speciale bord en wil er graag een handtekening opzetten. Lasse kijkt er verbaasd naar en vraagt Mikael wat er op staat die het vervolgens in mooi Noors zegt, gevolgd door hold this! wat bij Kirsten en mij bijna voor een lachaanval zorgt door herinneringen aan dit zinnetje. Hij heeft nu 2 handen vrij heeft om een mooie grote handtekening op zijn bord te zetten. Ondertussen heeft Wendy ervoor gezorgd dat Kleven zijn handtekening op zijn bord heeft gezet en ik hoor haar vragen hoe zijn race ging. Dan bedenk ik dat ik dat ook wel aan Mikael kan vragen en hij geeft een uitgebreid verslag. Hij was niet helemaal tevreden maar de 1000m tegen Schwarz…Samuel zou hij goed gaan rijden! Kleven was totaal niet tevreden maar Wendys woorden dat het nu alleen maar beter kan gaan bleken later helemaal waar te zijn ;) Nadat we uitgekletst zijn met de Noren komt al snel Shani ook door de tunnel en kunnen we hem feliciteren met de geboorte van zijn zoontje! Hij vind het jammer dat hij niet bij de geboorte heeft kunnen zijn maar is nog blijer dat hij gewoon gezond geboren is :) We praten ook nog ff over de race en net als de Noren vond hij het ijs ook slecht, je had erg weinig grip, en hierdoor maakte hij zich wel wat zorgen over de 1000m. We wensen hem alvast succes en lopen vervolgens richting ‘Noord’ waar we de A-groep willen gaan kijken. Onderweg op het rechte stuk staan er stoeltjes en we besluiten om hier eerst ff te gaan zitten en wat te gaan eten. Als de A-groep bijna begint zoeken we een mooi plekje aan het eind van de bocht en maken ons klaar voor veel mooie races die gaan komen! De worldcup wordt eerst officeel geopend met een vlaggenceremonie en begint daarna met de 500m dames die word gewonnen door Jenny Wolf! Dan de mannen waar we onze favo’s hard aanmoedigen en veel spannende ritten zien, gelukkig geen valpartijen en KS Lee die de snelste tijd rijd!

Dan de 1000m dames waar ook wel een paar mooie ritten bijzitten en dan de 1000m mannen wat ik de leukste afstand vind in een sprintweekend! We zijn nu goed opgewarmd en zien veel leuke schaatsers op het ijs waarvoor we een bordje hebben en improviseren hier ook nog wat mee. Zo hebben we officieel een bordje voor KH Lee maar opgevouwen is hij ook geschikt voor de andere Lee’s en zo zwaait KS Lee ook ff liefff. Mikaels bord zorgt voor voor veel LOL bij 2 Zweedse toeschouwers en hij zelf zwaait weer heel schattig! Zijn rit tegen Schwarz.. Samuel gaat, zoals hij vanmorgen al zei, goed en uiteindelijk blijkt zijn tijd goed te zijn voor een 9de plaats! Nog niet heel goed maar al een stuk beter dan in Heerenveen wat hij later ook tegen ons zou zeggen. Shani rijdt een superrace en rijdt een nieuw baanrecord! Dan Erben tegen KH Lee en bij de 1ste kruising gaat dat verkeerd en botsen ze bijna. Lee gaat eerst nog voluit door maar na de 2de doorkomst besluit hij dat het geen zin meer heeft en rijdt rustig zijn rit uit. Erben rijdt gewoon door maar het is al duidelijk dat hij gediskwalificeerd zal worden. Hier is hij wel ff kwaad over maar het was gewoon terecht. Lee maakt nog een jammer-gebaar naar ons en zegt nog wat maar dat verstaan we helaas niet. Na 10 ritten heeft Shani nog steeds de snelste tijd en wanneer hij langs rijd klappen we ff hard voor hem waarna hij naar ons ‘thanks for cheering!! roept! Denny, de nr. 2 van vandaag rijd ook nog een rondje en ook voor hem klappen we hard en ook hij roept ‘thanks for cheering!! Dat ze zo hun waardering laten blijken maakt het extra leuk om ze ook elke X weer hard aan te moedigen! Het is ff wachten op de prijsuitreiking maar op het middenterrein zijn de schaatsers bezig met hun cooling-down en daar hebben we wel een mooi uitzicht op. Nadat we nog ff hard geklapt hebben bij de prijsuitreiking besluiten we weer naar Zuid te lopen om daar de 1000m B groep te gaan kijken. Het was al rustig in het stadion maar voor de B groep blijft er bijna niemand meer over. Nu wij hier in Erfurt zijn willen we gewoon alles zien en Dag Erik Kleven doet ook mee en die moeten we natuurlijk wel ff aanmoedigen. Maar voordat de races beginnen is er nog ff een pauzen en we bedenken dat we wel een X met z’n 3-en met Shani op de foto kunnen gaan. Al snel komt hij uit de tunnel en ondertussen hebben we al een Nederlandse man gevraagd of hij een foto wil maken. Dat is ook het enige wat hij hoeft te doen maar hij loopt al gelijk op Shani af om het helemaal te regelen. Wel lief maar niet helemaal nodig ;) We feliciteren hem met zijn 1ste plek, de foto word gemaakt en die is erg leuk geworden!


Na nog ff relaxen en wat eten begint de 1000m en zoeken we een mooi plekje in de bocht. Eerst weer de dames en dan de heren. We zien Mikael bij de ingang lopen en eigenlijk meer voor de grap zeg ik dat hij vast een broodje bratwurst gaat kopen. FF later komt hij weer binnen en heeft het dan toch echt gekocht. Hij gaat wat verderop in de bocht staan maar vlak voordat Kleven moet rijden komt hij opeens richting ons lopen en gaat bij ons staan! Samen gaan we hem aanmoedigen en hij rijdt erg goed, de snelste tijd tot zover! Er volgen nog maar 2 ritten en samen analyseren we de concurrentie en kijken we wat zijn kansen zijn om 1ste te blijven of het op het podium te blijven staan. Vol spanning volgen we de ritten en kletsen ondertussen gezellig over hotels, Hamar en nog meer. Als Kleven langs rijd zwaait hij ff lief en volgt er Noors gesprekje tussen hem en Mikael. Nadat de 2 ritten afgelopen zijn blijkt dat hij 2de is geworden! Nu mag hij bij de volgende Worldcup, in Hamar, in de A-groep starten en daar zijn we allemaal erg blij mee. Mikael loopt naar het middenterrein om hem te feliciteren en wij genieten nog ff na over wat we nu weer meegemaakt hebben! De Buitenlandse schaatstripjes blijven speciaal en dat wordt nu weer eens bevestigd. Dan gebeuren er altijd weer dingen die we van tevoren niet kunnen bedenken! Bij de prijsuitreiking klappen we hard voor de 2de plaats en opeens komt Kleven over het middenterrein richting ons rennen, stopt vlak voor het ijs en gebaart dat hij de bloemen wil gooien! Wij gebaren terug dat dat wel kan en vervolgens gooit hij ze maar ze belanden vlak voor de boarding op het ijs. We gaan verder met ons gebaren-gesprek en hij gebaart dat wij ze wel ff kunnen pakken. Dat kan ook prima denk ik want er moet toch gedweild worden en de boarding is niet zo hoog. Maar eenmaal bezig blijkt het toch wat moeilijker te zijn en val ik tussen de twee boardings in en krijg gelijk de slappe lach. Kleven heeft ondertussen een man gevraagd of hij dan het ijs op mag lopen en dat mag maar ondertussen heeft een man van de organisatie de bloemen al gepakt en aan Kirsten en Wendy gegeven. Hiervan kreeg ik zelf niks mee want lag nog steeds dubbel tussen de kussens en ook Kirsten en Wendy lagen/zaten al op de grond van het lachen. Het uit de kussens klimmen was ook nog best lastig maar ff later stond ik gewoon weer op de grond om er vervolgens weer tussen te klimmen want mijn Noorse vlag lag er nog tussen. Nadat ik die had gevonden kon ik de bloemen ook eens goed gaan bekijken en het was een mooi kerstboeketje!

De 1ste Worldcupdag is nu afgelopen maar we hebben al verschillende TVM-schaatsers zien lopen en van iemand horen we dat hun nog een wedstrijdje gaan rijden. Wij vermaken ons nog steeds prima op de baan en besluiten hier ook nog ff naar te gaan kijken. We zijn echte diehards volgens Denny die opeens weer eens langsloopt. Onze favo Nederlander Beorn Nijenhuis doet ook mee en het is leuk om hem weer eens te zien rijden! Ook Sven Kramer is aanwezig, de grote favoriet van velen maar niet voor ons maar toch willen Kirsten en Wendy wel met hem op de foto. Kirsten vraagt het, hij mompelt wat en loopt weer weg maar ff later is hij er opeens weer en gaan Kirsten en Wendy met hem op de foto. Dan zegt Sven dat ik zeker ook nog moet en nu hij hier zo staat denk ik, waarom ook niet. Ik ga naast hem staan maar dan doet het fototoestel raar en kan de foto niet gemaakt worden. Hij zegt nog wel dat hij zo terug komt maar nu zijn we toch inmiddels wel moe van een hele dag ijsbaan en hebben zin in eten. Op de baan is ook niet veel meer te zien want er is een pauze en we besluiten maar eens te gaan.

We proberen een parkeerplek te vinden aan de rand van het centrum maar alles is helemaal vol. We rijden terug naar het hostel en gaan daar eerst ff naar binnen om te kijken waar we nu slapen. Het was namelijk niet mogelijk om 3 nachten in 1 kamer te slapen. Wel was ons beloofd dat we altijd samen op 1 kamer zouden liggen. Nu opeens bleek dat we toch gesplitst werden. Twee van ons moesten op een 5-persoonskamer en éen moest in een 7-persoonskamer ernaast. Hier waren we niet echt blij mee maar er kon verder niks meer geregeld worden. Nadat we onze niet waardevolle spullen gedropt hadden gingen we lopend weer op zoek naar een restaurant. Net als gister zat alles vol maar opeens liepen we langs een Chinees waar nog allemaal lege tafeltjes waren. We besloten hier naar binnen te gaan en we hebben echt heerlijk gegeten! Het was ook lekker rustig daar wat wel lekker was na zo’n drukke dag. Zo konden we echt ff bijkomen. Nadat we ons eten op hadden gingen we weer naar de ijssalon voor een heerlijk dessert. Ik wist al welke ik zou nemen, degene die Kirsten een dag eerder had vond ik er ook wel erg lekker uitzien! Kirsten en Wendy hadden ook al snel een keuze gemaakt en ff later zaten we alledrie te smullen van heerlijk ijs en hadden we weer lol met één van de medewerkers. Na het ijs bestelde Wendy nog een weisse heisse of heisse weisse chocomel en opeens was het al 11 uur en ging de ijssalon sluiten. Wij liepen door het nog steeds mooi verlichte centrum terug naar het hostel en gingen snel slapen want morgen zou er nog een lange maar mooie dag komen!

1 opmerking:

- zei

die foto tussen de boarding is zooo geweldig!