vrijdag 21 december 2007

Worldcup Heerenveen - dag 1

Eindelijk was het vrijdag zover! Na heel veel dagen aftellen… De worldcup in Heerenveen ging beginnen! Eindelijk weer een internationale schaatswedstrijd live zien en alle schaatsers weer kunnen zien / aanmoedigen / spreken! Ik was er helemaal klaar voor!

Vrijdag arriveerde ik al om 10.30 bij station ijsstadion Thialf. Op de parkeerplaats kwam ik al snel Kirsten tegen en samen liepen we naar Thialf. Wendy zou later met de auto komen. We mochten via de hoofdingang naar binnen, kwamen daar gelijk iemand tegen die we liever helemaal niet meer willen zien.., en liepen naar ons vaste plekje op de Noord-tribune. Onderweg daar naar toe zagen we overal op de tribune en langs de baan al schaatsers inlopen, rekken en strekken. Veel publiek was er nog niet. Naast ons stonden er nog ongeveer 10 mensen op Noord. Het grappige was dat diezelfde mensen ook de volgende 2 dagen net als ons weer vroeg aanwezig waren en wij allemaal onze eigen vaste plek hadden. We haalden onze Noorse, Canadese en Amerikaanse vlag uit de tas en hingen de Amerikaanse op en hielden de andere 2 vast.

De eerste afstand die we gingen zien was de 500m mannen B-groep. Met in de eerste rit gelijk al een favoriet van ons, Dag Erik Kleven! Daar heeft vooral Kirsten toch iets speciaals mee en we waren blij dat hij er ook was na een slecht begin van het seizoen. Verderop in de 500m reed er nog 1 van onze favo schaatsers, Shani Davis! Was ook geweldig om hem weer te zien! We moedigden hem hard aan en na zijn race zag hij ons en zwaaide en lachtte ff heel lieffff! Verder deden er voor ons geen ‘bekenden’ meer mee maar er zaten wel mooie ritten bij. Wij hadden wel veel lol om de speakster die sommige namen echt niet kon uitspreken.

De volgende afstand was de 3km dames B-groep. Dit vonden wij eigenlijk totaal niet boeiend en we besloten om iets anders te gaan doen. We gingen een ‘bord’ maken voor iemand waar we iets erg vaags mee hebben. Er zijn wat dingetjes gebeurd tijdens wedstrijden in het buitenland en daardoor mogen we elkaar niet echt maar komen elkaar nog wel vaak tegen. De tekst die op het bord kwam was ‘don’t talk on the internet’ Hiermee vermaakten we ons wel en ondertussen hielden we in de gaten wie allemaal langsliepen. Opeens zag ik een bekend pakje en hoofd. Het was Christoffer Fagerli Rukke en hij groette ons vrolijk. FF later worden we ook leuk begroet door Chad Hedrick! We gaan Rukke aanmoedigen op de 1500m, de laatste afstand van de B-groep, en gelukkig blijft hij dit X staan!

Dan is het tijd voor het trainings/inrijuur. Dat blijft ook altijd mooi en leuk om te zien! Alle schaatsers die rondjes aan het rijden zijn, snel en langzaam, alleen of in mooie treintjes en dat allemaal dwars door elkaar. Rond half 4 moet iedereen het ijs weer af en wordt de baan weer gedweild zodat om 4 uur de Worldcup echt gaat starten met de A groep 500m dames. Dit zijn maar 10 ritten en het gaat erg snel voorbij! Winnares word Bexing Wang. Dan alweer dweilpauze en op dat moment komt Wendy aan. Nog mooi op tijd voor de leukste afstanden van vandaag! Te beginnen met de 500m voor mannen. Favo schaatsers voor ons aan de start zijn Kip, Kato, Tucker en KH Lee! Lee rijdt tegen Mika Poutala die er een hele show van maakt bij de start door zijn jasje het publiek in te gooien. De ritten zijn spannend en nadat iedereen gereden heeft is Tucker de snelste! Leuke winnaar!Het programma gaat verder met de 3km dames. Ireen rijdt alweer een stuk beter dan de eerste worldcups wat goed is om te zien. Sablikova valt iets tegen en dan komt in de laatste rit Renate. Ze rijdt een erg goede race en wint! Superblij komt ze over de finish wat erg leuk is om te zien!Dan alweer de laatste maar leukste afstand van vandaag!

De 1500m mannen. Hier komen veel favorieten van ons aan de start. Mikael, Chad, Denny, Håvard en Shani! En dan worden ze ook nog eens aan elkaar gekoppelt of vlak na elkaar. We krijgen het druk met bordjes en vlaggenwissels en aanmoedigen. Alles gaat goed en we hebben veel lol! Heerlijk om dit weer te kunnen doen! Ik had het echt gemist! Leuk is ook dat de schaatsers het waarderen. Zo zwaait Mikael een paar X echt lieff naar ons met zijn mooie lach en ogen Helaas rijd hij alweer niet goed…Het zijn allemaal mooie en spannende ritten en als iedereen gefinished is, is de winnaar wel verrassend. Sven Kramer.. wij zijn hier niet echt blij mee maar ja, hij was gewoon de snelste dit X.

We pakken al onze spullen en lopen richting achteruitgang. Onderweg komen we Sabine tegen. Dat is ook weer het leuke van deze wedstrijden, om andere schaatsfans weer tegen te komen die je vaak ook al lang niet meer gezien hebt.Bij de achteruitgang aangekomen zijn de eerste mensen die we tegenkomen Mueller en de fysio. Daar wordt je niet echt blij van… maar al snel verschijnt ook Denny Morrison! Hij had Sven ook graag willen verslaan maar dat lukte vandaag helaas niet vertelt hij. Dan bedankt hij ons nog ff voor het aanmoedigen en stapt dan snel het busje in. Wat wel logisch is want het is inmiddels begonnen met regenen. Nog niet zo hard gelukkig en we besluiten om gewoon te blijven staan. FF later wordt het opeens erg druk met een grote groep jongens die opeens erg fan van Mark Tuitert te blijken zijn. Wanneer hij naar buiten komt duiken ze allemaal zo ongeveer boven op hem. Wel een erg grappig gezicht. Daarna zijn de jongens ook opeens weer weg. Wij blijven nog steeds staan en opeens komen daar Mikael en Håvard aanlopen waarvan we dachten dat ze al lang wegwaren. Mikael zelf is ook wel verbaasd dat wij er nog staan in de regen. We praten ff gezellig en komen erachter dat de Noren niet in Wolvega zitten maar in Drachten zijn weggestopt waar ze niet blij mee zijn...Daarna gaan ze snel naar de auto waarin Håvard achter het stuur kruipt en 2x met veel kabaal wegscheurt. Nu is er eigenlijk nog 1 persoon die we graag ff willen spreken en dat is Shani. Opeens ziet Wendy een vrouw lopen en denkt dat het Shanis moeder is. En dan opeens komt er vanaf de vooringang iemand aanlopen die wel erg veel op Shani lijkt en het is hem! Als hij dichterbij komt herkent hij ons ook en worden we gelijk vrolijk begroet. We praten ff over de race van vandaag en vertellen dat we cadeautjes voor zijn zoontje gekocht hebben die over een paar weken geboren zou worden. We spreken af dat we die de volgende dag gaan geven. Dan komt Shanis moeder aanrijden met de auto en vraagt Shani of we een lift willen. Die nemen we graag aan en zo rijden we mee naar zijn hotel waar onze auto toevallig ook geparkeerd staat. We bedanken Shani en zijn moeder voor de lift en vertrekken met de auto naar Zuidwolde waar we weer het hele weekend bij Wendys ouders gezellig gaan slapen.
Dag 1 van de WC zit er alweer op en het was een erg mooie 1ste dag! Op naar dag 2!

Geen opmerkingen: