woensdag 22 april 2009

Erfurt teil 2 --- Polen, Noren en Canadezen!

Vrijdag 30 januari

De eerste schaatsdag! Er staan veel afstanden op het programma dus begint de B-groep al om 9 uur. Gelukkig is het niet ver lopen naar de ijsbaan en komen we onderweg ook nog een bakker tegen waar we wat broodjes voor het ontbijt en de lunch kopen. Aangekomen bij de ijsbaan moeten we nog kaartjes kopen. De dames achter het loket zijn wat sloom maar de kaartjes zijn wel supergoedkoop! 3 euro voor vandaag en een combiticket voor de volgende 2 dagen voor maar 10 euro! Het is nog heerlijk rustig in het stadion en we lopen gelijk door naar onze favo bocht. Onderweg kijken we wie er allemaal al op het ijs zijn en worden we al vrolijk begroet door Christoffer Rukke.

In onze bocht aangekomen hangen we onze Noorse en Canadeze vlag en het Maciej-spandoek van Lisan op en zijn we klaar voor de eerste afstand! De 500m dames die gewonnen word door Svetlana Kaykan. Daarna gelijk verder met de mannen met onder meer aan de start Christoffer en Brent! Helaas rijd Christoffer niet echt goed en met Brent gaat het nog slechter, hij valt vlak voor ons. Pasi Koskela rijd de snelste tijd. Na de dweilpauze is het weer tijd voor de dames, nu met de 1500 die gewonnen word door Jorien Voorhuis.

Tijdens de races is er ook genoeg op het middenterrein en om de baan heen te zien, je hoeft je geen moment te vervelen. Een Duitse man begint opeens een gesprekje en het blijkt dat hij ons nog kent van de worldcup vorig jaar. Helaas komt er ff later ook een sponsorkwal langslopen die zich alweer helemaal geweldig en belangrijk vind maar wij laten hem wel merken dat hij dat echt niet is.

De alweer laatste afstand van de B-groep is de 5km mannen. Aan de start staat o.a. de Pool Roland Cieslak die we besluiten hard te gaan aanmoedigen nadat hij ff eerder erg leuk aan het warmlopen was. Helaas gaat de rit niet goed en eindigt hij als laatste maar hij is wel de persoon voor wie een nieuw bordje aan onze collectie toevoegen. Deze word in de pauze tussen de B en A groep gefabriceerd, het blijft een leuke bezigheid tijdens deze uren. Ondertussen is er op het ijs ook wel genoeg te zien en vermaken we ons ook met wat sms-en over een party.


Om 14.30 begint de A-groep met de 500m dames, helaas niet zo spannend als normaal door de afwezigheid van Beixing Wang. Jenny Wolf wint zoals verwacht. Bij de mannen ontbreken er ook wat toppers, de Koreanen. Maciej start weer eens in de 1ste rit en finisht in 36.05. Mijn broer eindigt net naast het podium op de 4de plaats maar is wel de beste Nederlander. De snelste vandaag is Fengtong Yu. De 1500m dames levert weer een Duitse winnares op, Anni Friesinger! Dan alweer de laatste afstand van vandaag, de 5km mannen! Aan de start 4 Noren die door ons hard aangemoedigd worden. Helaas vallen Solli, Grødum en Sverre wel wat tegen. Sven rijd in de 1-na laatste rit weer naar een snelle tijd en als Håvard in de laatste rit aan de start verschijnt hoop ik toch gewoon weer dat hij nu een X Sven gaat verslaan. Hij rijd een mooie race maar eindigt zoals het hele jaar al weer op plek 2. Toch denk ik dat het niet lang meer zal gaan duren dat hij een X op het hoogste podium staat!

Ook hier in Erfurt is het makkelijk om de prijsuitreiking goed te bekijken dus lopen we richting podium en klappen weer ff hard voor Håvard! Daarna lopen we weer terug richting ons hostel waar we onze tassen dumpen en gelijk verder lopen naar het centrum want we hebben wel trek! Opeens zie ik een stukje verderop iemand in een bekend rood jasje lopen. FF later passeert hij ons en groeten we hem vrolijk, en nadat hij doorheeft wie hem herkent groet hij vrolijk terug. We lopen weer naar het schnitzelrestaurant en al snel heb ik mijn keuze gemaakt, een schnitzel Hawaii! Deze smaakt echt verrukkelijk! Nadat we allemaal vol zitten hebben we toch nog steeds wel zin in ijs en gaan op weg. En opeens verschijnt er alweer een bekend jasje zomaar op straat. Dit X is het een Canadees die zich verveelt en op zoek is naar een, volgens Beorn, mooi hotel. Helaas voor hem hebben wij ook geen idee waar dat hotel moet zijn en hij besluit gezellig met ons mee te lopen richting ijssalon. Druk kletsend komen we daar aan en komen dan tot de ontdekking dat hij al gesloten is. De Canadees besluit om maar weer naar zijn eigen hotel te gaan en we nemen afscheid. FF verderop is er nog wel een ijssalon die open is. Helaas smaakt het ijs hier een stuk minder goed. Weer bij ons hostel aangekomen kletsen we nog wat maar gaan al snel slapen want er volgen nog 2 dagen op de ijsbaan!

1 opmerking:

- zei

ROLAND CIESLAK :D Was weer een mooie dagje met figuren die op straat zich aan het vervelen waren :)